novi dragulj iz dijaspore

Otac iz Žepča, majka iz Kiseljaka, a on sa 17 već u prvoj momčadi Bayerna i u u-21 reprezentaciji Hrvatske!

16.10.2021.
u 15:43

Već s 13 godina bio je jako zreo. Tada je dao intervju u kojemu je pred kamerama zvučao staloženo, smireno, poput pravog profesionalca. Naš cilj? Naravno, nastup za A reprezentaciju – istaknuo je Zoran Vidović

U sjeni novoga hrvatskog A reprezentativca Josipa Stanišića (21) u Bayernu se razvija još jedan veliki talent hrvatskog nogometa, tek 17-godišnji Gabriel Vidović. Također dijete Bosne i Hercegovine, oca Zorana iz Žepča i majke Marijane iz Kiseljaka, također povremeni član prve momčadi Bayerna, premda u njoj još nema zabilježen nijedan nastup u natjecateljskim utakmicama.

Zoran Vidović u Njemačkoj živi od 1995. godine, Gabriel je rođen 1. prosinca 2003. godine, ima i 12-godišnjega brata Doriana, a figurira kao jedan od najperspektivnijih mladih igrača Bayerna, piše Vecernji.hr.

Naime, Gabriel Vidović već je protekloga ljeta kod trenera Juliana Nagelsmanna debitirao za prvu momčad Bavaraca nastupivši u vrlo jakim prijateljskim utakmicama s Ajaxom, Borussijom Mönchengladbach i Napolijem.

Gabriel, inače, nije rođen u Münchenu, nego u Augsburgu, gdje još uvijek živi s obitelji. Trenira i igra u Münchenu, a živi u Augsburgu.

– Četiri puta tjedno Bayernov vozač dolazi po Gabriela u Augsburg i vozi ga na trening u München, kao i na utakmicu. To je 120 kilometara vožnje u oba smjera, i to traje već pet godina, otkako je Gabriel iz Augsburga prešao u Bayern – priča Gabrielov otac Zoran.

Zanimljivost je kako su Augsburgovi klinci U-13 svojedobno bili nanizali tri pobjede zaredom nad Bavarcima pa je Bayern odjednom preoteo velikom suparniku nekolicinu igrača, među njima i Gabriela, te trenera. Inače, u Augsburgu igra još jedan dragulj hrvatskog nogometa, Gabrielov vršnjak Franjo Ivanović, hrvatski reprezentativac do 18 godina. Franjo je također imao tjedan iz snova jer je u utakmici s Bugarskom (3:0) u Zagrebu postigao dva pogotka za Šimunićevu selekciju.

No, vratimo se junaku ove priče, Gabrielu Vidoviću, mladiću visokom 180 cm, procijenjenoga na 800.000 eura na Transfermarktu.

– Gabriel je ofenzivni vezist, polušpica, tzv. cener. U mlađoj dobi, s 15 godina, bio je na nekoliko akcija njemačke reprezentacije, a 2017. godine, kao 13-godišnjak, nastupio je u Vukovaru za selekciju Hrvata iz Njemačke, na već tradicionalnom turniru. Velike zasluge za to ima Danijel Lučić, naš čovjek u Njemačkoj koji okuplja najtalentiraniju djecu i usmjerava ih u Hrvatski nogometni savez – dodao je Zoran Vidović.

Gabriel je u HNS-u krenuo od selekcije do 17, igrao za U-18, U-19, a rujnu je debitirao za reprezentaciju U-21 u utakmici s Azerbajdžanom u Velikoj Gorici. Također, i u posljednjoj utakmici, ovoga tjedna u Bakuu, izbornik Igor Bišćan dao mu je 18 minuta. Ušao je umjesto Lukasa Kačavende.

Danijel Lučić, koji godinama prati razvoj mladih igrača iz dijaspore, kaže kako je Gabriel Vidović najmlađi nogometaš koji je kada nastupio za selekciju do 21 godine. U rujnu je imao 17 godina i devet mjeseci. A u posljednjoj akciji u Bakuu uletio je neočekivano, jer je prvotno bio u Šimunićevoj selekciji do 19 godina, sve dok Zlatko Dalić u A vrstu nije pozvao Sučića, pa je Gabriel naknadno priključen vrsti U-21.

Tko su vaši nogometni uzori, a tko je najbolji nogometaš uz kojega ste igrali?

– Moji uzori su Messi i Neymar, a najbolji igrač s kojim sam igrao je Serge Gnabry – odgovorio je Vidović.

Kako se kao 17-godišnjak osjećate u selekciji do 21 godine? U njoj možete nastupati u još tri ciklusa.

– Dobar je osjećaj igrati sa 17 godina u selekciji U-21. Bišćan je miran i vrlo dobar trener, sretan sam što sam dio takve momčadi. Osjećao sam se jako ugodno kod Šimunića, a također i kod Bišćana – kazao je Gabriel.

A gdje se vidi za pet godina? Nije se želio upuštati u proricanje budućnosti.

– Samo da mi Bog da zdravlja i malo sreće, a vrijeme će pokazati gdje će me put odvesti – dodao je Gabriel.

Tata Zoran kuca o drvo i kaže kako Gabi nikada nije imao težu ozljedu, te otkad se bavi nogometom, nije propustio niti jedan, jedini trening.

– Već s 13 godina bio je jako zreo. Tada je dao intervju za HNTV, u kojemu je pred kamerama zvučao staloženo, smireno, poput pravog profesionalca. Naš cilj? Naravno nastup za A reprezentaciju – istaknuo je Zoran Vidović.

Gabriel je u Bayernu blizak sa sunarodnjakom Josipom Stanišićem, a još od ljeta, kada je bio dio prve momčadi, nikako da ponovno osvane kod Nagelsmanna. Naime, kad god ga trener Bayerna poželi ponovno priključiti, u doba reprezentativnih stanki, Gabriel odlazi igrati za Hrvatsku.

Gabriel Vidović u ovoj sezoni nastupa za Bayernovu drugu momčad u regionalnoj ligi Bavarske. U ovoj sezoni u 13 nastupa ima izvanredan učinak: po sedam pogodaka i asistencija. Tu momčad vodi legendarni Bayernov igrač, Argentinac Martin Demichelis.

Inače, u A i mladoj reprezentaciji Hrvatske ove godine pojavio se dosad nezabilježen broj nogometaša rođenih u dijaspori. U A vrsti to su Josip Stanišić rođen u Münchenu, Marin Pongračić iz Landshuta, Luka Sučić iz Linza, te nešto stariji Antonio Čolak iz Ludwigsburga, a u vrsti do 21 Gabriel Vidović iz Augsburga, te Marco Pašalić rođen u Karlsruheu. Još malo pa će se, kao nekada u doba braće Kovač, Petrića, Klasnića i Rakitića, u svlačionici vatrenih pozdravljati sa ‘tschüss’... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije