Selo janjač u zaleđu Trebinja

Ovo je kuća iz koje je krenuo Dražen Petrović

02.12.2020.
u 13:16

Jedan od naših najboljih košarkaša svih vremena Dražen Petrović, kao i njegov brat Aleksandar, poznatiji kao Aco Trica, rođeni su u Šibeniku i mnogo su dali ovdašnjoj, kao i svjetskoj košarci. Njih dvojica vuku korijene iz okolice Trebinja, gde je rođen njihov otac Jovan Jole Petrović.

Selo Janjač nalazi se u brdima Hercegovine i sada je mirno, napušteno selo o kojem žive samo dvije obitelji.
Nekad je ovo mesto imalo znatno više stanovnika, a u obitelji Petrović rođen je Jovan, otac Aleksandra i Dražena Petrovića.

- Selo Janjač, u trebinjskim brdima  je spletom okolnosti, dalo velika košarkaška i svjetska imena. Ovdje, zbog škrte zemlje nije bilo uvjeta za mnogobrojne obitelji pa su se zato mnogi Hercegovci odselili odavde za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i ranije - kazao je zastupnik u Skupštini Republike Srpske i trebinjski novinar Nebojša Vukanović.

Otac dražena Petrovića jedan je od onih koji je napustio Janjač i Hercegovinu i preselio se u toplu Dalmaciju, u Šibenik, gdje su rođeni njegovi sinovi, slavni košarkaši Dražen i Aleksandar.
Prema riječima Vukanovića, i danas ovde vikendom često dođu bliski rođaci Dražena Petrovića, održavaju kuću i okućnicu.
Ovo je inače, košarkaški kraj, a nedaleko od Janjača, rođen je još jedan košarkaški velemajstor, kojem se divio košarkaški svijet.

- Ovdje preko brda nalazi se selo Bodiroge, odakle podrijetlo vuče još jedna košarkaška legenda Dejan Bodiroga. Tu je rođen njegov otac. Inače, Dražen Petrović i Dejan Bodiroga su bliski rođaci. Djed od jednog i baka od drugog su rođeni brat i sestra. Odavde, sa ovih brda, potječu još i košarkaši Savovići - kazao je Vukanović.

Susjeda, starica koja živi u Janjaču, kazala je da Dražen i Aco kada su bili mali redovno su sa obitelji obilazili ovo mjesto, tridesetak kilometara udaljeno od Trebinja.

Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, s velikim uspjehom igrao je za Šibenku, Cibonu, potom Real Madrid, a ostavio je traga i u NBA, u Portland Trail Blazersima i New Jersey Netsima.
Tragično je izgubio život 1993. godine, poginuvši u prometnoj nesreći u Njemačkoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije