Priča o Zrinjskom

Plemići su stoljetni simbol i ponos Mostara

19.12.2020.
u 11:12

Kada bilo gdje u regiji kažete Zrinjski, prva asocijacija je Mostar, grad sporta. Za ovo ime vezani su najveći uspjesi mostarskoga sporta u novijoj povijesti. Ime Zrinjski odavno je postalo brend grada na Neretvi, s ponosom ga nosi nekoliko klubova iz različitih sportova, ali prije svih Hrvatski športski klub Zrinjski.

Piše: Matej Damjanović/Večernji list

HŠK Zrinjski po osvojenim trofejima postao je najuspješniji klub otkako je Bosna i Hercegovina samostalna država, otkako se igra zajednička Premijer liga BiH. Mostarci su osvojili šest naslova prvaka i jedan Kup. Samo te brojke dovoljno govore o rezultatu koji je postigao klub, ali ime Zrinjski ima puno širu sportsku, ali i društvenu dimenziju.

Burna povijest

Zrinjski je osnovan 1905. godine. Kroz povijest mu je rad zabranjen dva puta, a na inicijativu sportskih zaljubljenika, između ostalih i nekadašnjeg novinara Večernjeg lista BiH, pokojnog Ivana Ćubele Ćubija, ponovno je pokrenut rad u klubu. Učinjeno je to 1992. godine u Međugorju. Sami početak rada obilježile su brojne prijateljske utakmice i turneje. Među hrvatskim narodom u domovini i iseljeništvu Zrinjski je bio rado viđen gost. Zrinjski je dao veliki doprinos organiziranju Nogometnog saveza Herceg Bosne i prvog nogometnog prvenstva 1994. godine, što je ujedno bilo i prvo prvenstvo u Bosni i Hercegovini uopće nakon rata. U prvom finalu Zrinjski je u dva susreta bio slabiji od Mladosti Dubint iz Širokog Brijega (današnji NK Široki Brijeg). Zrinjski je sudjelovao i u prvom doigravanju s predstavnicima Lige Nogometnog saveza BiH 1998. godine.

U tom razdoblju za Zrinjski je nastupao i Blaž Slišković, jedan od najboljih igrača s prostora bivše Jugoslavije, vrlo značajan čovjek i u noviju povijest mostarskog kluba. Godine 2000. osnovana je nogometna Premijer liga BiH. U početku u njoj su nastupali samo bošnjački i hrvatski klubovi, a kasnije i srpski klubovi iz Bosne i Hercegovine. Na ljeto 2000. Zrinjski je prvi put nastupao u nekom UEFA-inu natjecanju. Bilo je to protiv švedske Västre Frölunde u Intertoto kupu. Prije sezone 2003./2004. na čelo kluba došlo je novo vodstvo. U toj eri za klub je nastupao i Luka Modrić, kasnije najbolji nogometaš svijeta. Glavni cilj nove Uprave bio je do 2005. godine, tj. do 100. obljetnice Zrinjskog, napraviti jednu od najjačih momčadi u Bosni i Hercegovini. Nisu svi vjerovali u taj projekt, ali Uprava na čelu s klupkim operativcima Zdenkom Džidićem i Miljenkom Mandžom te mostarskim trenerom Franjom Džidićem složila je “atomsku” momčad za to vrijeme, piše Večernji list.

Ni svi ljudi u klubu tada nisu mogli biti svjesni kako su udarili temelj jakom klubu. Prije početka sezone 2004./2005. Zrinjski je doveo najjače igrače lige. Te sezone Zrinjski je slavio svoju 100. obljetnicu, a uoči početka utakmice 1. kola Premijer lige BiH protiv Sarajeva tada 91-godišnji Ivan Rebac, kapetan i najbolji igrač Zrinjskog tijekom 1930-ih, izveo je početni udarac. S jakom momčadi Franjo Džidić, tadašnji trener Zrinjskog, osvojio je naslov prvaka BiH. Zrinjski je tako postao prvi klub koji je u Mostar donio prvenstveni naslov prvaka. Imao je Zrinjski nakon toga oscilacija. Osvojen je novi naslov prvaka 2009. godine pod trenerskom palicom Dragana Jovića, koji je sezonu ranije u Mostar donio i Kup BiH, do sada jedini trofej u ovom natjecanju. Naslov prvaka sa Zrinjskim je osvojio i trener Branko Karačić 2014. godine. U klub je tada ušla nova Uprava. Ubrzo nakon toga u Zrinjski je tiho ušao Danko Šulenta, klupski operativac koji je najzaslužniji za jak klub kakav danas poznajemo.

“Šulina era”

“Šulina era” traje i danas, klub je dobio pojačanje tamo gdje ga je možda i najviše trebao. Na čelu kluba danas je predsjednik Denis Lasić, dok je Šulenta izvršni dopredsjednik kluba.

Momčad predvođena trenerom Vinkom Marinovićem 2016. osvojila je naslov prvaka, a pod vodstvom Blaža Bake Sliškovića taj isti naslov osvojila je još dva puta u nizu. Nikada u povijesti to ranije nije uspjelo ni jednom drugom klubu. U međuvremenu Zrinjski je imao nekoliko sezona bez trofeja, ali počeo je raditi iskorake na europskoj sceni i sada je to dobro poznat klub u okružju. U aktualnoj sezoni plemićima ne ide najbolje, ali nitko iskusan neće otpisati Zrinjski u nastavku sezone. Vrijeme je došlo da Grad Mostar pogleda na svog prvaka i konačno mu pomogne osigurati stadion kakav zaslužuje najuspješniji klub u BiH. Ako se Zrinjskom ne pomogne u tom smjeru, klub će, istina, i dalje privlačiti entuzijaste, ali oni sami neće moći tek tako Zrinjski dići na višu razinu.

Rezultati iz sezone u sezonu mogu varirati, ali ako se ne napravi temelj za veći razvoj, klub očekuje stagnacija. Hrvatski ženski rukometni klub Zrinjski najtrofejniji je iza velikog nogometnog brata. Plemkinje su naslov u Premijer ligi BiH osvajale tri puta, a kroz povijest je klub ispadao i upadao u Premijer ligu BiH. Plemkinje imaju i osam naslova prvaka u 1. rukometnoj ligi Herceg Bosne. Taj klub danas jedva preživljava, ali ipak uspijeva igrati Premijer ligu BiH. Hrvatski košarkaški klub Zrinjski osnovan je u jeku ratne 1992. godine. Taj klub pokrenula je nekolicina entuzijasta na čelu s Marijofilom Džidićem. Prve pogotke na prijateljskoj utakmici u Dubrovniku postigao je Mario Bogdanović, a u tom klubu ponikao je i Bojan Bogdanović, kapetan košarkaške reprezentacije Hrvatske i NBA zvijezda. HKK Zrinjski stabilan je klub koji je 2018. godine osvojio svoj prvi i jedini mostarski naslov košarkaškog prvaka BiH. Kao i svi drugi dvoranski sportovi, HKK Zrinjski muku muči s infrastrukturom, nešto više od ovog kolektiva moći će se očekivati kada i ako Mostar dobije pravu dvoransku infrastrukturu. Hrvatski muški rukometni klub (HMRK) Zrinjski zbog problema s financiranjem morao je ići u treći stupanj natjecanja. HMRK Zrinjski 2017. godine osvojio je Kup BiH, a za sada je to jedini trofej osvojen u službenim natjecanjima Rukometnog saveza BiH. U ovom su klubu ponikla braća Karačić. Igor danas slovi za jednog od najboljih europskih rukometaša, dok je stariji Ivan nastupao s reprezentacijom BiH na velikim rukometnim smotrama.

Zrinjski ima klub i u ženskoj košarci. Klub je pod imenom ŽKK Zrinjski Mostar počeo djelovati 1995. godine, a 2010. godine promijenio je ime u ŽKK Zrinjski 2010. Klub je prošle sezone ostvario i plasman u Premijer ligu BiH, ali zbog nemogućnosti financiranja, nažalost, nije igrao u tom natjecanju. Zrinjski postoji i u futsalu. HFC Zrinjski više puta osvajao je Kup BiH, a to je danas jedan stabilan klub koji uspijeva igrati u najvišem stupnju bh. futsala. U Mostaru postoji još niz drugih klubova koji nose ime Zrinjski (Karate klub Zrinjski, Hrvatski šahovski klub Zrinjski, Akademski plivački klub Zrinjski, Boćarski klub Zrinjski, Kuglački klub Zrinjski te Hrvatski atletski klub Zrinjski). Nekada je postojala inicijativa i ideja da Zrinjski djeluje po uzoru na španjolska sportska društva koja su okupljena pod jednom upravljačkom kapom. Ipak, ta ideja nikad nije zaživjela u praksi. Svi ti klubovi i danas se bore svaki za sebe. Mostarski sport, pa i klubovi koji nose ime Zrinjski, također s nadom gledaju prema izborima u Mostaru. Nadaju se kako bi eventualno u sređenijem gradu mogli lakše djelovati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?