Nogomet

Pletikosa najavio kraj karijere, odlazi u mirovinu

stipe pletikosa
Sanjin Strukic/Pixsell
13.05.2016.
u 16:37

Legendarni nogometni golman izjavio je da će sutra biti zadnji dan njegovog profesionalnog igranja. Stipe Pletikosa bi u zadnjem kolu mogao stati na gol protiv Reala koji se bori za naslov prvaka. Bila bi to sjajna gesta Victora Sancheza kojom bi oduševio i momčad i navijače.

Pletikosa je, podsjetimo, krajem 2015. godine stigao u La Corunu, nakon što je već bio spreman na oproštaj od nogometa, no dosad je odradio samo 90 minuta u utakmici protiv Athletic Bilbaa (1:4). Devet je utakmica proveo na klupi za pričuve, dok dok isto toliko nije ni konkurirao za momčad, piše 24sata.hr.

'Splitska hobotnica' u mirovinu odlazi kao bivši golman Hajduka, Šahtara iz Donjecka, moskovskog Spartaka, Tottenhama, Rostova i naposljetku Deportiva. Dugih 20 godina trajala je karijera Splićanina koji je igrao u respektabilnim klubovima. Sa splitskim 'bilima' je osvojio jedno prvenstvo (2001.) i dva Kupa (2000. i 2003.), a potom je sa Šahtarom uzeo prvenstvo (2005.), Kup (2004.) i Superkup (2005.).

Uslijedilo je dugih devet godina bez trofeja, a onda je stigao posljednji naslov, ruski Kup s Rostovom. Pletikosa je niz godina proveo i u hrvatskoj reprezentaciji za koju je od debija 1999. godine upisao 114 nastupa prije nego se nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. umirovio.

U dresu splitskih 'bilih' upisao je 162 nastupa uz četiri pogotka iz penala, a teška ozljeda uzrokovala je tek 32 nastupa u ukrajinskom Šahtaru. Od 2007. do 2011. stanuje u Moskvi i brani za Spartak, gdje postaje vrlo važan faktor do odlaska u Tottenham na posudbu u kojem je upisao tek jedan nastup u Carling kupu protiv Arsenala.

Karijeru oživljava u njemu obećanoj zemlji Rusiji jer 2011. odlazi u Rostov. Ta je epizoda trajala četiri godine kroz 110 nastupa, a da dodatno začini karijeru, Pletikosa odrađuje kraću gažu u Španjolskoj gdje je odigrao jednu utakmicu u dresu Deportiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije