SAMO SE TIME BAVE

Poznati Hrvat progovorio o Novaku Đokoviću i otkrio što Srbin skupo plaća

Goran Stanzl/Pixsell
09.03.2020.
u 08:45

Bit će zanimljivo. Neću puno najavljivati, no Marin će uskoro biti vrlo opasan. Marin je profesor tenisa, zna ga bolje od većine trenera. On je genijalac - poručio je Martić

Vedran Martić (53) uspješno je debitirao na klupi izbornika reprezentacije u Davisovu Kupu i odveo Hrvatsku na finalni turnir u Madridu. Nakon prvog dana dvoboja s Indijom, Hrvatska je imala 2:0 i mnogima je to izgledalo kao prilično lagodna situacija, no ne i za izbornika:

– Bio sam oprezan jer se u ovom natjecanju uvijek nešto može iskomplicirati pa se ja uvijek vraćam na našeg proslavljenog trenera Nikolu Pilića, višestrukog osvajača ovog natjecanja, koji je običavao reći: “Pobijedili smo tek kada imamo treći bod u džepu.”

Imao pozitivan pristup

Ni njemu nije bilo lako pratiti meč parova, koji su naši dečki, na koncu, izgubili.

– Pokušavao sam biti pozitivan pa sam Paviću i Škugoru stalno govorio da će napraviti “break”, što na koncu i jesu pa su dobili i set. Uz ponešto peha, oni su taj meč izgubili, no Čilić je to riješio. Zapravo, ispalo je dobro jer je Marin imao još jedan meč, što je dobro za njegov tenis.

Protiv najbolje rangiranog indijskog igrača Nagala (127.) vidjeli smo Čilića iz najboljih dana (6:0, 6:1).

– Da je igrao nešto lošije, da je više griješio, da nije igrao tako agresivno, Nagal bi igrao puno bolje. Ovako mu Marin nije dao da igra jer je igrao strahovito brzo, hvatao je rano loptu u penjanju, servirao solidno, reternirao čvrsto.

Sve je to dobra početna točka za njihovu profesionalnu suradnju. Naime, Čilić je ponudio izborniku da bude i njegov osobni trener. Je li Martića iznenadila takva poslovna ponuda našeg vodećeg tenisača?

– Pa i jest i nije. Znamo se dugo, a kako sam ja posljednjih godina na ATP Touru s Hačanovom, pitao me bih li išao s njim. Izazov je velik. Bit će zanimljivo. Neću puno najavljivati, no Marin će uskoro biti vrlo opasan. Marin je profesor tenisa, zna ga bolje od većine trenera. On je genijalac.

Hoće li novi trener što mijenjati kod Čilića?

– Uvijek radimo na sitnicama, a to se već sada pokazalo. U petak je Marin sjajno servirao, ubacio 20 asova, a u subotu je s osnovne crte igrao jako agresivno. Hvatao je loptu jako rano, nije davao nikakvo vrijeme Nagalu pa je ovaj cijelo vrijeme bio u podređenom položaju.

S obzirom na to da je Čilić trenutno 37. igrač svijeta, a to je njegov najslabiji renking u puno godina, što je strategija za taj dio priče?

– Nema tu nikakvog velikog plana, jedini je da pobijedi svakog sljedećeg suparnika.

A upravo je Martić taj koji će mu svojom studioznošću u tome pokušati pomoći. Uostalom i sam Marin je rekao za njega da je da je on jedan od onih koji od svih teniskih trenera najviše prati zbivanja u tenisu.

– Uvijek sam koncentriran na to kako u posljednje vrijeme igra moj igrač, ali i njegov sljedeći suparnik. U Moskvi sam na dan finala zaspao u pet ujutro jer sam gledao 4-5 mečeva Medvjedeva kojega je moj igrač Hačanov uspio pobijediti i osvojiti turnir.

Goran i ja imali smo bilješke

Koliko je tu teško pronaći detalje koji se mogu prenijeti svom igraču i kao takvi iskoristiti?

– Nikad nije dovoljan jedan meč da biste stekli potpunu sliku o suparniku. Zato ja gledam i izvlačim gdje ovaj dobro servisa, kada više griješi, kakve mu lopte prave problem i slično. Na sreću, danas postoji Tennis TV, na kojem možete gledati niz mečeva unazad. Dok sam radio s Goranom Ivaniševićem, imali smo bilješke o svakom suparniku, a danas postoji televizija.

U košarci postoji program (Sinergy) koji trenerima pruža nebrojene mogućnosti analize suparnika. Postoji li takvo što u tenisu?

– U posljednje vrijeme pojavljuju se ljudi koji se samo time bave i jako skupo naplaćuju takve usluge. Đoković ima servis koji mu uoči svakog sljedećeg meča dostavlja analizu sljedećeg suparnika. I neki drugi vrhunski igrači počeli su koristiti servise koji dostavljaju takve izvide.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije