kvalifikacije za EP

BiH porazom završila kvalifikacije za Europsko prvenstvo

bih - slovačka
Foto: NSBiH
19.11.2023.
u 22:40

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je neuspješne kvalifikacije za Euro u Njemačkoj porazom od Slovačke (1:2) na stadionu Bilino polje u Zenici.

Ove kvalifikacije najgore su otkako je reprezentacije BiH, na kraju su završili sa 10 bodova na četvrtom mjestu, iza Portugala, Slovačke i Luksemburga, dok su lošije rangirani jedino Island, s istim brojem bodova kao i BiH, te Lihtenštajn, piše Sportsport.

Ekipa pod vodstvom Save Miloševića odigrala je još jednu prilično slabu utakmicu, iako je rezultatski bila gotovo nevažna.

Prvu polupriliku imala je Slovačka u šestoj minuti kada je Skriniar glavom pucao kraj gola, a onda jedan period "mrtvila" na terenu. Prvu šansu bh. igrači su napravili u 41. minuti. Hajradinović je gađao s distance, ali odbranio je to Rodak.

Nakon uspavanke u prvih 45 minuta, mnogo sadržajnije drugo poluvrijeme. Počelo je autogolom Slovaka nakon kontre Hamulića, ali slavlje je trajalo nepune dvije minute, pošto je već u 51. minuti nakon greške Hamulića Boženik zabio za izjednačenje.

Do 63. minute bez uzbuđenja, a onda je Renato Gojković dobio drugi žuti karton, pa je BiH pola sata prije kraja imala igrača manje.

S igračem manje igrači su bili nemoćni, bezopasni prema golu Slovaka, a u 71. minuti gosti dolaze do preokreta. Imali su prvo priliku, no golman bh. tima je obranio i odbio u korner nakon kojeg je Satka matirao Pirića i zaveo BiH u crno. Golu gostiju prethodila je loša reakcija bh. obrambenog reda nakon udarca iz kuta. 

Sve u svemu, završene su nesretne kvalifikacije za EP, sada se okreću ožujku i baražu u Ligi nacija, što će biti posljednja prilika bh. igračima da ipak odu na Europsko prvenstvo.

U drugim utakmicam grupe, Portugal je upisao 10. pobjedu u kvalifikacijama protiv Islanda (2:0), dok je Luksemburg sa igračem manje pobijedio Lihtenštajn u gostima s 1:0.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije