Nakon teške bolesti

Preminula legenda Hajduka Milutin Folić

09.12.2017.
u 14:20

U petak je u Podgorici nakon duge i teške bolesti preminuo bivši nogometaš Hajduka Milutin Folić (78), piše Slobodna Dalmacija

Milutin Folić rođen je u Podgorici 26. studenog 1939. godine. Igračku karijeru započeo je u Budućnosti iz Podgorice, odakle u srpnju 1966. godine dolazi u Hajduk u trenutku kada je bio jedan od zvijezda prijelaznog roka. Bio je prvi igrač koji je te godine pristupio Hajduku, kada se započela stvarati nova momčad koja će osvojiti Kup na kraju sezone. Prigodom potpisa za Hajduk izjavio je:

"Danas sam realizirao želju dugu četiri godine. Hajduku sam odavno želio pristupiti, njegov sam navijač od djetinjstva. Vjerujem da neću razočarati i iznevjeriti povjerenje koje mi je poklonjeno dolaskom u Hajduk. Želio bih da se 'bijeli' u novoj sezoni pokažu u novom ruhu i da postignu neki značajniji uspjeh bilo u prvenstvu ili kup natjecanju."

Milutin Folić u Hajduku je igrao do 1968. godine skupivši 60 nastupa. Iako je samo dvije godine proveo u Hajduku, Folić je ušao u Hajdukovu povijest kao nogometaš koji je bio dio momčadi kada je osvojen prvi Kup Jugoslavije u povijesti u sezoni 1966./67. U finalnoj utakmici protiv Sarajeva u Splitu, u kojoj je Hajduk pobijedio sa 2:1., Folić je, kao i gotovo svi igrači Hajduka, pružio odličnu partiju. Borio se, uklizavao, izmjenjivao se na pozicijama, čuvajući najprije lijevo krilo Mandića, a potom kada je Sarajevo stislo s namjerom da izjednači, preuzeo brigu o najopasnijem igraču Vahidinu Musemiću.

Najradosnijim trenutkom u igračkoj karijeri Milutin Folić rado ističe spomenuto finale i pobjedu u Kupu 1967. godine. Kaže da je previše i za san. Hajdukovac je od rođenja. Hajduk do tada nikada nije osvojio jugoslavenski nogometni kup. I s Folićem na mjestu desnog braniča, prvi put u povijesti jugoslavenski kup stiže na Stari plac. Milutin Folić tog dana je ispunio dvostruki san. Hajduk je konačno osvojio kup, a s njime u momčadi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije