LEGENDARNI VRATAR

Preminuo Unitedov junak tragedije u Munchenu

Reuters/Pixsell
17.02.2020.
u 15:40

"S velikom žalošću javljamo kako je umro Harry Gregg, junak Manchester Uniteda i Sjeverne Irske," objavili su iz njegove njegove fondacija koja je osnovana 2015. godine kako bi potaknula mlade ljude da se bave sportom.

Legendarni vratar Manchester Uniteda Harry Gregg (87), koji je preživio zrakoplovnu nesreću svoje ekipe u Munchenu 1958. godine, preminuo je u 87. godini.

Gregg je bio jedan od junaka zrakoplovne nesreće u kojoj su poginule 23 osobe među kojima i osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik. Gregg je nakon nesreće uspio iz zrakoplova izvući nekoliko ljudi kojima je spasio živote.

Tragedija se dogodila 6. veljače 1958. godine u 15.04 na münchenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu.

  Nogometaši Manchester Uniteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu prvaka. Susret je završio 3-3, a ManU je prošao dalje jer je u prvom susretu slavio 2-1.

Avion je sletio u München kako bi dopunio gorivo. Dvaput su pokušali uzletjeti, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku. S obzirom da je padao gusti snijeg, većina putnika je mislila da ih čeka noć u Münchenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Matt Busby nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Kapetan Thain preuzeo je odgovornost, no zrakoplov je izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika 21 je poginulo na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici. Poginulo je osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Gregg je spasio suigrače Bobbyja Charltona, Jackieja Blanchflowera i Dennisa Violleta, teško ozlijeđenog trenera Matta Busbyja, kao i Veru Lukić, trudnu suprugu jugoslavenskog diplomata i njenu malu kćer Vesnu.

"S velikom žalošću javljamo kako je umro Harry Gregg, junak Manchester Uniteda i Sjeverne Irske," objavili su iz njegove njegove fondacija koja je osnovana 2015. godine kako bi potaknula mlade ljude da se bave sportom.

"Preminu je u bolnici u krugu obitelji," dodali su.

Gregg je u to doba bio jedan od najboljih vratar na svijetu, a ManU ga je kupio 1957. od Doncaster Roversa za 23.000 funta što je bio svjetski rekord za jednog vratara.

Za "Crvene vragove" je branio devet godina sakupivši 247 nastupa, a sakupio je i 25 nastupa za reprezentaciju Sjeverne Irske.

Za svoje zasluge i hrabrost koju je pokazao Gregg je dobio titulu viteza u Velikoj Britaniji.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije