Nakon 20-ak godina

Privatnici bi mogli kupiti klub, dioničari bi mogli biti i građani

13.06.2019.
u 08:00

Donosi se zakon koji omogućava ulazak privatnog kapitala u sportske kolektive

Iako se takva mogućnost spominjala prije 20-ak godina, privatizacija klubova od domaćih i inozemnih ulagača mogla bi postati stvarnost. Prvi zakon koji bi omogućio privatizaciju sportskih klubova ovih dana je najavljen iz Vlade RS-a. Tamošnja ministrica obitelji, mladih i sporta Sonja Davidović izjavila je kako je cilj novog zakona o sportu, koji je u pripremi, zaštita klubova i njihove imovine, ali i da bude omogućeno osobama koje imaju kapital ulaganje u klubove.

- Sve radne verzije i mišljenja o temi privatizacije sportskih kolektiva idu u smjeru potpunog onemogućavanja novog titulara k eventualnoj promjeni namjene sportske organizacije kao pravne osobe ili promjeni namjene sportskog objekta ili terena kojim gazduje - rekla je Davidović za Glas Srpske.

Novim bi se zakonom definirala mogućnost osnivanja kluba kao udruge građana i gospodarskog društva. Iako je još 2017. trebao biti donesen zakon o sportu na razini države BiH, kojim bi se omogućio ulazak privatnog kapitala u klubove, ništa se od toga nije napravilo sve do prije nekoliko tjedana kada je od SDP-ova zastupnika Irfana Čengića stigao konkretan zakon preko kojeg bi se to u praksi realiziralo. Po tom prijedlogu, poduzeće sportskog dioničkog društva mora sadržavati riječi “sportsko dioničko društvo” (skraćeno “s. d. d.”). Jedna osoba mogla bi izravno ili neizravno, ili preko povezanih osoba u društvu, imati dionice na koje otpada više od 33 posto temeljnog kapitala društva. Bilo bi utemeljeno posebno povjerenstvo za sportska dionička društva. Povjerenstvo bi imalo 7 članova koje imenuje Vlada Federacije: dva člana na prijedlog Federalnog ministarstva financija, dva člana na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, dva promjenjiva člana na prijedlog sportskog saveza na razini BiH, čiji je član sportski klub na koji se odnosi odluka koju povjerenstvo treba donijeti, te jedan stalni član povjerenstva na prijedlog Olimpijskog vijeća BiH. U sportskim društvima koja idu u privatizaciju mogle bi se kupovati dionice kluba uz suglasnost povjerenstva. O svakom stjecanju dionica, koje se zajedno s dionicama koje ta osoba već ima, izravno ili neizravno, ili preko povezanih osoba, odnose na najmanje 5 posto temeljnog kapitala društva, stjecatelj mora bez odgađanja, a najkasnije u roku od 8 dana od

dana sklapanja pravnog posla, obavijestiti povjerenstvo.

- O svakom daljnjem stjecanju dionica koje se odnose na najmanje 5 posto temeljnog kapitala društva stjecatelj mora obavijestiti povjerenstvo. Osnovna djelatnost kluba - dioničkog društva: društvo obavlja osnovnu djelatnost “93.12 djelatnost sportskih klubova” sudjelovanja u sportskim natjecanjima, a može obavljati i druge sportske djelatnosti i one u skladu s odredbama Zakona. Društvo može obavljati i druge djelatnosti prema Zakonu o gospodarskim društvima FBiH i drugim propisima koji se primjenjuju na dionička društva, ako ovim zakonom nije drugačije određeno. piše u prijedlogu zakona o sportu.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?