Treneri u teškoj situaciji

Prosinac i zimski uvjeti nisu vrijeme za nogomet

10.12.2017.
u 11:05

Nogometni savez BiH morat će povesti više računa o pravljenju kalendara natjecanja u sljedećim sezonama. Sve veće obveze reprezentacije, novi sustav natjecanja u Premijer ligi BiH s više kola, jednostavno tjeraju čelnike Saveza da nađu adekvatan kalendar kako se ne bi, kao ove godine, dogodilo da se neki od najatraktivnijih susreta igraju po snijegu.

Zima rastjerala gledatelje

Ne čudi sve manje zanimanje publike jer su zima i radni dani rastjerali gledatelje sa stadiona, pa je tako najveći derbi u BiH između Željezničara i Sarajeva pratilo samo 5000 njih, dok je dvoboj u Kupu između Željezničara i Širokog također pomaknut pa je privukao mali broj gledatelja. Susret koji je mogao odlučiti o plasmanu u Ligu za prvaka između Radnika i Mladosti pratilo je samo 200 gledatelja. Savez je tijekom kolovoza i rujna propustio nekoliko slobodnih srijeda u kojima se mogao naći prostor da se odigra kolo ili dva, čime bi izbjegao ulazak u prosinac i sve probleme koje sad klubovi imaju. Loši tereni ne tjeraju samo publiku već su i velika opasnost za nogometaše koji se mogu ozlijediti u teškim uvjetima, a jasno je kako i sami treneri ne vole da se utakmice igraju po blatu. Prvi je o toj temi progovorio šef stručnog stožera tuzlanske Slobode Slavko Petrović koji je jasno rekao kako se nešto mora mijenjati. - Nije se smjelo ući u prosinac i ove zimske uvjete jer oni donose mnogo problema, kako trenerima tako i samim igračima - poručio je Petrović nakon susreta koji je tuzlanski tim odigrao po teškom terenu. Dugogodišnji premijerligaški trener Darko Vojvodić, koji trenutačno radi u Slogi Simin Han, nije želio govoriti o kalendaru natjecanja i zašto su se propustile brojne srijede za odigravanje susreta. No, ističe kako se nije smjelo ući u razdoblje kada su snježne oborine očekivane.

Očajna infrastruktura

- Jasan je razlog zbog kojeg se nije smjelo ući u ovaj mjesec, naša infrastruktura je očajna. Prvenstveno mislim na terene koji su raskvašeni poslije svake ozbiljnije kiše, a kada zapada snijeg, teško ih je očistiti i pripremiti. Od mojih igračkih dana nije se ništa promijenilo nabolje - istaknuo je Vojvodić i dodao da ne bi bilo loše razmisliti o igranju sezone u jednoj kalendarskoj godini, od ožujka i studenog. - Naše je društvo siromašno, nemamo novca za grijače terena i modernizaciju stadiona. Možemo prepisati ono što rade zemlje koje imaju slične probleme, kao Kazahstan, gdje se igra u jednoj kalendarskoj godini. Pogledajte samo uspjehe njihovih klubova, prije svih Astane, u euronatjecanjima. Ne kažem da ćemo prelaskom na takav kalendar automatski dobiti sudionika skupne faze Lige Europe, ali će biti manje ozljeda igrača, kvalitetnije igre i više publike - završio je Vojvodić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije