KAPA DOLJE

Raketa je sinoć ostvario povijesni doseg, samo je slavni trio ostao ispred njega

14.06.2020.
u 13:49

Iako je većinu vremena djelovao kao desna ruka Messiju, kojem je čuvao leđa i garantirao slobodu u igri, otprilike u svakoj četvrtoj utakmici u prosjeku bio je strijelac ili dodavač za pogodak. Rakitić je i timski igrač i majstor koji još može. Što više igra s time je bolji. Tako je kod njega uvijek bilo.

Ivan Rakitić ušao je u Klub 300, on je četvrti stranac po broju nastupa za Barcelonu u povijesti kluba iza Argentinca Lionela Messija, Brazilca Danija Alvesa i još jednog Argentinca Javiera Mascherana. I peti po stažu u aktualnoj momčadi, jedan od starosjeditelja u njezinom "Senatu“, odmah nakon Messija, Busquetsa, Piquea i Jordija Albe.

U katalonskoj prijestolnici, gdje su "stolovali“ velikani nogometa poput Cruyffa, Ronalda, Ronaldinha, Romarija, Rivalda, Neymara, Maradone, Figa, Henryja, R. Koemana… Ivan Rakitić ušao je u legendu! Iako nije ljubio Zlatnu loptu kao mnogi od njih, nitko s te "dijamantne niske“ nije odigrao toliko utakmica za jedan od najvećih svjetskih klubova.

Transfer je dogovorio uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, pa liječnički pregled obavio u Salvadoru, u čijoj su "Opatiji“ zvanoj Praia do Forte Vatreni boravili. Debitirao je 23. kolovoza prije gotovo šest godina u pobjedi nad Elcheom 3:0. Kad se tadašnji sportski direktor Andoni Zubizarreta odlučio za kapetana Seville malo je tko predviđao da će u pet sezona biti najstandardniji igrač po broju nastupa.

Pamtit će 13. lipnja 2020.godine, Palmu na Mallorci i prvi susret u "korona-izdanju“ pred praznim tribinama. Još otkako je karantena spriječila da u ožujku zaokruži brojku, s radošću i ponosom najavljivao je tu večer. Međutim, on je klasa koja se nikome ne bi trebala dokazivati i zato 300. utakmica nije bila kakva je morala biti. Zbog svega što je učinio za Barcelonu i njegovih igračkih vrijednosti, zaslužio je da počne od prve minute. Mnogi su španjolski mediji to najavljivali, ali Quique Setien dao je prednost Vidalu.

Čileanac je ekspresno zabio na centaršut Jordija Albe i usmjerio susret prema pobjedi Blaugrane, i naravno da je ekskluzivno pravo trenera odabrati momčad, no 300. utakmica igra se samo jednom, a Ivan Rakitić nije "tamo neki" zbog koga bi ekipa patila. Niti je Mallorca "pakleno gostovanje" za koje su nužna specijalna taktička rješenja. Barca je na Balearima već odavno uspostavila pravilo da dobija bez primljenog gola. S kojom rijetkom iznimkom.

TOP 3 nije mu daleko. Javier Mascherano zatvara ga sa 334 nastupa. Njegovi planovi vezani su za Blaugranu, iako ovog časa nije na vidiku da će vratiti nekadašnji status standardnog startera. U duhu danas popularnog izraza ovo je "novo normalno“ u Ivanovoj karijeri. Kako se finiš La Lige igra u jakom ritmu, a ostalo je još deset kola, očekuje se značajan doprinos. Brojci od 13 osvojenih trofeja mogao bi pridodati još poneki, ali trenutačno izgleda kako će se njegov opus u Barceloni dijeliti na dvije ere. Prvih pet godina u kojima je sve ovo napravio, i od šeste, pa vidjet će se dokad… Quique Setien tek mu je treći trener, nakon Luisa Enriquea i Ernesta Valverdea. U trinaest utakmica pod njim sedam puta je bio u prvoj postavi.

U subotu je ušao umjesto Artura Vidala od starta drugog poluvremena, kad je njegova momčad već vodila 2:0. Bio je angažiran i rastrčan, imao 93,9 posto točnih dodavanja, poboljšao Barcelonin posjed lopte, jako dobro se kretao. Osvojio čak osam od devet duela, jednom kreirao šansu, dvaput precizno dao dugi pas, u tri slučaja otklonio opasnost, jednom oduzeo loptu… Na temelju sigurnog vodstva, Barcelona u drugom poluvremenu nije morala "stiskati gas“, Lionel Messi je bio inspiriran, povremeno i briljantan, a Rakitić je dao svoje da rutinski odvedu utakmicu do kraja i pritom zabiju još dva pogotka.

Bio mu je to 191 susret u španjolskoj La Ligi za sadašnjeg poslodavca, u njima je zabio 24 gola. U 59 navrata nastupio je u Ligi prvaka sa šest pogodaka, od kojih je najznamenitiji u finalu protiv Juventusa 2015. godine. Kroz 39 dvoboja i pet golova ostavio je trag u Kupu Kralja, a još je odigrao i osam susreta u španjolskom Superkupu, dva na Klupskom svjetskom prvenstvu i jedan u europskom Superkupu. Završne brojke su 35 golova i 39 asistencija. Usto i 36 žutih i jedan crveni karton. Iako je većinu vremena djelovao kao desna ruka Messiju, kojem je čuvao leđa i garantirao slobodu u igri, otprilike u svakoj četvrtoj utakmici u prosjeku bio je strijelac ili dodavač za pogodak. Rakitić je i timski igrač i majstor koji još može. Što više igra s time je bolji. Tako je kod njega uvijek bilo.

Barcelona je u nastavak sezona krenula rezultatski dominantno, Messi je kod dva mata asistirao i jednom zabio. Odmoran, poletan, pa i estetski osvježen jer ponovno je obrijan, najavio je lov na trofeje. Već 12. sezonu zabio je 20 ili više golova u španjolskom prvenstvu. Luis Suarez se vratio raspoložen za igru. Prema to generalno nije bila impresivna partija kako bi rezultat sugerirao jer Ante Budmir i kolege više su im puta zaprijetili, Barca je poslala poruku da je spremnija obraniti titulu i napasti Ligu prvaka nego što je to izgledalo prije pauze, pišu Sportske novosti.

Strani igrači sa 300 i više nastupa za Barcelonu

Lionel Messi (Argentina) 719

Dani Alves (Brazil) 391

Javier Mascherano (Argentina) 334

Ivan Rakitić (Hrvatska) 300

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije