tenis

Ranjena do povijesni uspjeha: Mirjana Lučić-Baroni prvi put izborila osminu finala Melbournea

Mirjana Lučić-Baroni
Guliver Image/Getty Images
21.01.2017.
u 10:33

Mirjana postala treća hrvatska tenisačica koja se uspjela probiti do drugog tjedna na Australian Openu

Mirjana Lučić-Baroni na pragu 35. godine ostvarila je ono što nije uspijevala duplo mlađa, kada je sve ukazivalo da će postati jedna od najvećih tenisačica. 

Pobjedom nad Marijom Sakkari (3:6, 6:2, 6:3) u 3. kolu, probila se u osminu finala prvog Grand Slam turnira u godini i time izjednačila drugi najbolji rezultat u karijeri na četiri najveća turnira. Polufinale Wimbledona iz 1999. najdalje je što je došla, dok je do danas drugi najbolji rezultat bila osmina finala US Opena 2014., piše Index.hr. 
 
U drugoj polovici 90-ih, "Nova Steffi Graf" kao mlađa tinejdžerka postavljala je rekorde postignuća u nježnim godinama; 1998. s Martinom Hingins osvojila je Australian Open u parovima sa samo 15 godina, a jednako "stara" bila je kada je osvojila prvi profesionalni turnir na kojem je nastupila,  Croatian Bol Ladies Open, da bi iduće godine tamo obranila naslov. Godinu kasnije, 1999., putem do polufinala Wimbledona izbacila je Moniku Seleš.
 
Nažalost, obiteljska drama spriječila ju je u ostvarenju karijere kakvu je trebala imati. Ali, Mirjana Lučić toliko puta dokazala je da se ne predaje, što upravo u veteranskim godinama dokazuje i u Melbourneu. 
 
Nakon što je svladala Qiang Wang i prekinula niz od sedam uzastopnih poraza u 1. kolu na Australian Openu, a pzatimu drugom kolu priredila senzaciju pobjedom nad trećom tenisačicom svijeta Agnieszkom Radwanskom, Lučić-Baroni ostvarila je i treću pojedinačnu pobjedu u Melbourne Parku, protiv 94. tenisačice svijeta Marije Sakkari nakon 108 minuta.
 
Grkinja je bolje počela meč, a i iskoristila je što je Lučić-Baroni ozlijeđena, s povezima oko potkoljenice i natkoljenice lijeve noge. No, ni to, a ni izgubljen prvi set nisu zaustavili Lučić-Baroni prema najboljem rezultatu u Melbourne Parku i najboljem rezultatu na Grand Slam turnirima od US Opena 2014., gdje se iz kvalifikacija probila do osmine finala.
 
U drugom setu protivnici nije dala priliku za break, a na izgubljen servis na početku trećeg, odgovorila je nizom od četiri osvojena gema od čega se Sakkari nije uspjela oporaviti. Nakon sata i 48 minuta borbe, Mirjana Lučić-Baroni još je jednom u nevjerici bacila reket, a semafor je pokazivao njenu pobjedu 3:6, 6:2, 6:3.
 
Tako je Mirjana postala treća hrvatska tenisačica koja se uspjela probiti do drugog tjedna na Australian Openu. Prva je bila Iva Majoli, koja je 1996. godine došla do četvrtfinala, a 2005. se do osmine finala probila Karolina Šprem, s kojom se sada Lučić-Baroni izjednačila.
 
Kako bi se izjednačila s najboljim rezultatom Ive Majoli u Melbourne Parku, Lučić-Baroni morat će pobijediti još jednu senzaciju turnira, 21-godišnju Amerikanku Jennifer Brady, 116. tenisačicu svijeta, protiv koje nikada nije igrala. 
 
Brady je iz kvalifikacija po prvi put stigla do glavnog turnira na Australian Openu te nakon pobjeda nad Marynom Zanevskom i Heather Watson, u 3. kolu izbacila i 14. nositeljicu Jelenu Vesninu 7:6 (4), 6:2. Brady je prošle godine debitirala na Grand Slam turnirima porazom u 1. kolu US Opena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije