ENGLESKA ZVIJEZDA

Rasizam je ozbiljan problem: Uefa ne radi dovoljno da riješi taj problem!

Reuters/Pixsell
05.04.2019.
u 15:35

Uefa je pokrenula postupak protiv Crne Gore, ali Rose ne očekuje značajnu kaznu koja bi ispravila pravdu uzevši u obzir da se rasisti najčešće kažnjavaju s peteroznamenkastim ciframa u švicarskim francima, a takve globe su za većinu klubova i saveza prava sitnica

Tottenhamov branič i reprezentativac Engleske Danny Rose iznenadio je javnost izjavom da "jedva čeka kraj karijere", i to u svojem nogometnom zenitu s 28. godina na leđima. 

U posljednje vrijeme rasizam je sve prisutniji na europskim stadionima i goruća je tema posljednjih tjedana, a nekoliko engleskih reprezentativaca bilo je na meti rasističkih skandiranja u Podgorici tijekom kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. između Crne Gore i Engleske.  

Uefa je pokrenula postupak protiv Crne Gore, ali Rose ne očekuje značajnu kaznu koja bi ispravila pravdu uzevši u obzir da se rasisti najčešće kažnjavaju s peteroznamenkastim ciframa u švicarskim francima, a takve globe su za većinu klubova i saveza prava sitnica.

Rose stoga tvrdi da su Uefine kazne za rasističke ispade "čista farsa", a s njim se slaže i reprezentativni kolega Raheem Sterling koji je kazao kako "jedva čeka da se počnu primjenjivati prave kazne" apelirajući na promjene u krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji.

- Do kraja karijere mi je ostalo pet ili šest godina i jedva čekam taj trenutak. U nogometu ima previše politike. Volim igrati za svoj klub i reprezentaciju, ali sve ovo me odvlači s terena. Ne mogu više to trpjeti, ozbiljno razmišljam o odlasku iz sporta  - rekao je Rose. 

Crnogorski izbornik Ljubiša Tumbaković je poslije utakmice u Podgorici izjavio je kako nije čuo ni primijetio bilo kakvo rasističko zlostavljanje, dok je izbornik Engleske Gareth Southgate izjavio kako "nema sumnje da se to dogodilo i da je to neprihvatljivo".

Nije ovo prvi put da je lijevi bočni Spursa bio na meti rasizma na Balkanu. Rose je bio na meti rasista i u Srbiji 2012. godine na utakmici U-21 reprezentacija Srbije i Engleske gdje se i nije baš najbolje proveo.

Rose je ljutito zbog skandiranja publike u Srbiji šutnuo loptu na tribine zbog čega je zaradio crveni kartom. Stoga je, tvrdi, bio spreman na uvrijede u Crnoj Gori, no i dalje, naravno, nije mogao igrati onaj svoj nogomet tijekom skandiranja. 

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin izjavio je kako će zatražiti da suci budu hrabriji i slobodno prekinu utakmice kada se na tribinama dogode rasistički ispadi, no u temu o premalenim kaznama nije htio ulaziti.

- Kako možemo očekivati napredak kad su reprezentacije za rasizam kažnjavane s iznosom kojeg ja vjerojatno potrošim za jedan izlazak u Londonu? Vidite da je, primjerice, moj trener (Pochettino) kažnjen s dvije utakmice samo zato što je govorio protiv suca Mikea Deana, a država može biti samo novčano kažnjena zbog rasizma, i to slabo. Dok ne bude rigoroznih sankcija, ne možemo puno očekivati - zaključio je Rose.

Koliko je ovo veliki udarac za susjedne nam nogometne saveze, toliko je velik i za Uefu pogotovo zato što se radi o engleskom nogometnom reprezentativcu, a svi dobro znamo koliko je jak medijski, politički i financijski utjecaj s Otoka na cijeli nogometni svijet.   

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije