otežano gledanje tv-a

Reprezentacija i Premijer liga zatamnjene većini u BiH, ali nisu Farski Otoci

12.10.2020.
u 10:38

Oni koji dulje pamte sjetit će se da je nekad najslušaniji radijski sadržaj bio onaj nedjeljni kada su se pratili prijenosi utakmica s nogometnih travnjaka. Nešto poslije stigla je i televizija, a u samom vrhu po gledanosti bio je Sportski pregled, emisija koja se pratila nedjeljom uvečer, a uglavnom se sastojala od pregleda događaja s nogometnih terena, nekad u bivšoj državi, a poslije i u BiH, piše Večernji list BiH.

To je bio dio tradicije i dio života ljudi zaljubljenih u domaći sport, najviše nogomet, uz koji vezujemo neke kultne novinare i komentatore. Raspad Jugoslavije nije promijenio tu tradiciju. Već 1995. godine i poslije, i nastavka igranja nogometa u BiH i Hrvatskoj, pratila se nedjeljna emisija posvećena događanjima na nogometnim terenima, s nekim novim TV licima.

Široki, Sarajevo, Mostar...

Posljednjih godina nogometne zaljubljenike iz BiH prikovanim za male ekrane držala je državna televizija BHRT ponedjeljkom, ali sa stručnim analizama eminentnih stručnjaka, razgovorima sa sudačkim stručnjacima, ali i trenerima premijerligaških ekipa. Birali su se najljepši golovi, potezi, bilo je gledano, zanimljivo, edukativno, pristojno i korektno. Onda je došla 2020. i sve se promijenilo, nagore... Danas u svijetu moderne tehnologije, u doba pandemije kad ljubitelji nogometa ne mogu na stadione, nema takve emisije. Ne mogu se vidjeti golovi, a o analizama, barem u prvoj trećini ovogodišnjeg natjecanja, može se samo sanjati. Još je lošije da u sadržajima vlasnika TV prava na Premijer ligu BiH imamo priliku gledati pregled događaja iz liga zemalja iz okružja, što je možda i za pohvalu, ali ipak ljude u BiH ipak mnogo više zanimaju izvješća s utakmica u Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini, Širokom Brijegu, Tuzli ili Sarajevu. Razlog zašto je to tako nije u BHRT-u, nego u vlasnicima TV prava. Novi sponzor lige ponudio je suradnju BHRT-u, koja je odmah prihvaćena.

Ilegalni servisi

Nakon višetjednih pregovora, unatoč prihvaćenim svim uvjetima, predstavnik sponzora lige u BiH bez ikakva objašnjenja prekinuo je svaku vrstu komunikacije s javnim servisom. To je pomalo čudna odluka Arena sporta, odnosno Telekoma Srbije, da praktički onemogući gledanje susreta najvećem dijelu gledatelja te da istodobno bojkotira državni RTV servis. Očekivalo se i da će Nogometni savez BiH u novom ugovoru inzistirati i voditi računa o dostupnosti sadržaja, posebno u vrijeme pandemije, promociji i razvoju ove igre, lige, klubova i naših nogometaša. Posebna je priča da susrete nogometnih vrsta BiH ili, pak, Hrvatske gledamo s komentatorima iz drugih zemalja. Dobar dio BiH sada uopće ne može pratiti prijenose utakmica ni reprezentacije, što je vjerojatno jedinstven slučaj u svijetu. Ni utakmicu Hrvatske i Švicarske nije bilo moguće legalno gledati u BiH jer je vlasnicima prava bio važniji susret Farskih Otoka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije