Ženska odbojka

Rušenje 9-godišnje dominacije

odbojka
17.01.2016.
u 10:41

Nakon skoro punog desetljeća Bimal Jedinstvo ne zimuje na čelu tablice Premijer lige odbojkašica. Samo po sebi poslije devetogodišnje suverene vladavine Brčanki, to je vijest koju vrijedi zabilježiti. Treba reći da je jedan i to prvi naslov od uvođenja zajedničkog natjecanja uspjela osvojiti Modriča, sve ostalo je u vitrinama Jedinstva. Samim tim taj je klub napravio ogroman sportski uspjeh.

Izostao jesenski naslov

Istina, u kupu “uljarke” nisu tako suverene, jer su Gacko i Kula Gradačac s po jednim trofejem prekidali niz.

Uglavnom, odbojkašicama Bimal Jedinstva nema pandema u bosanskohercegovačkom sportu, međutim, svemu dođe kraj pa tako i njihovoj vladavini na parketu. Po prvi puta nakon devet sezona, aktualne nisu i jesenske prvakinje. Koliko je ekipa iz Brčkog ranijih sezona bila suverena, govori podatak da bi u ligaškom dijelu gubile set ili dva, rijetko tri, a izgubljene utakmice bile su prava rijetkost. Tek u doigravanju “potkrao” bi im se gubitak kojeg seta i to je bilo sve što su konkurenti mogli učiniti. Vladavinu Bimal Jedinstva bar privremeno prekinulo je, dakle, Gacko.

Jesenas su Gačanke odigrale izvanredno o čemu govori jedanaest pobjeda u isto toliko utakmica. Impresivna je i set razlika koja se zaustavila na 33:4. Uz jedan poraz slijede Brčanke 31:5, pa Kula Gradačac koja je uz devet pobjeda pretrpjela dva poraza, te ostvarila set razliku 29:7. Gacko je pobjedom protiv Jedinstva na svom parketu potvrdilo kako je stasalo za najveće domete. Bio je to i svojevrsni šok za do tada neprikosnovenu ekipu Jedinstva. Na ruku im ide što se ove sezone neće igrati doigravanje za prvaka. Prema tome, ekipa Ivana Maljevića pred rušenjem je devetogodišnje dominacije Bimal Jedinstva. Kvalitete, volje i želje ima, ali Jedinstvo će se s tim teško pomiriti, pa je za očekivati zanimljiv nastavak sezone. Uostalom, mogla bi to biti rezultatski i najzanimljivija utrka do sada.

Dvojac na vrhu prati, dakle, Kula Gradačac i tako je već nekoliko sezona, s tim što su se Gacko i Kula smjenjivali u pratnji Jedinstvu. Godinama su to bile djevojke iz Gradačca, da bi se posljednjih sezona priključilo i Gacko. U tri navedena kluba skoncentrirana je kvaliteta bh. odbojke, što je očito ako se baci pogled na prvenstvenu ljestvicu - četvrtoplasirani BL Voley za Kulom, koja ima 27, zaostaje šest bodova. Banjolučanke, pak, skoro isto toliko bježe petoplasiranoj Modriči, koja je sakupila 16 bodova. Relativno bezbrižan može biti i bijeljinski Radnik koji je jesenas sakupio 11 bodova, Derventa s devet bodova nešto je u boljoj poziciji od Slobode koja ima osam bodova. Slijedi Bihać Preminger koji je deveti sa sedam bodova.

Slabost bh. odbojke

Upravo Bišćanke mogu poslužiti kao primjer slabosti bh. klupske odbojke. U protekle dvije - tri sezone ostvarile su iskorak, prošle godine čak stidljivo kucale i na treće mjesto, ali nisu dugo izdržale, a već ove sezone potpuno je drukčija slika. Upravo je to jedna od odlika bh. odbojke, ako neka ekipa stasa pored Bihaća, ranije je to, primjerice, bila Jahorina, bljesne poput meteora i netragom nestane.

Bodovni saldo na kraju jesenske poslusezone, a tako je bezmalo cijelo desetljeće, jasno upućuje na veliku razliku u kvaliteti, što prvenstvo čini manje zanimljivim, a time i manje atraktivnim za gledatelje, sponzore, itd. Bez obzira gdje se igralo, doma ili na strani – Gacko, Jedinstvo i Kula mogu slučajno izgubiti set, ostalo je stvar tehnike. Dakle, kvaliteta je koncentrirana u tri kluba, dok ostali popunjavaju brojku. Vidi se to i na primjeru Bosne iz Kalesije koja je prikovana na začelju, a prošle sezone je kao prvak sjeverne skupine federalne Superlige kroz doigravanje bez većih problema izborila viši rang.

- Velika je razlika u kvaliteti između najboljih i ostalih klubova. Bosna je, recimo, prejaka za Superligu, dok je za konkurenciju u Premier ligi preslaba. Iz tog primjera sve ambicioznije hercegovačke ekipe poput OK Mostar mogu izvući i pouke, smatra Čapljinac Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije