PEP GUARDIOLA

S Mandžom se otvoreno nije volio, ali jednom je Hrvatu među najljepšim uspomenama

01.10.2019.
u 08:33

- Guardiola me razočarao. Jednostavno, prema meni se nije ponašao s poštovanjem - priznao je svojedobno Mandžukić

Slavni Španjolac na klupi Manchester Cityja u svojoj 11-godišnjoj trenerskoj karijeri, začinjenoj s nevjerojatnih 28 trofeja, nikada nije posegnuo ni za jednim hrvatskim nogometašem.

Primjerice, Jose Mourinho 2012. godine u Real Madridu priuštio si je Luku Modrića, Rafael Benítez je 2015. godine u Real doveo Matea Kovačića, Luis Enrique u Barcelonu je uzeo Ivana Rakitića, Simeone je inzistirao na Mandžukiću i Vrsaljku, Allegri je kupio Mandžu i Pjacu... 

Uz Guardiolu se veže samo nedavni otkup Ante Palaverse iz Hajduka, nogometaša koji Guardiolu nije imao prilike upoznati, nego je ekspresno proslijeđen na posudbu u belgijski Oostende.

Pa ipak, dvojica hrvatskih nogometaša imala su prilike raditi pod Guardiolom, obojica u Bayernu, s različitim iskustvima i dojmovima. Tako njemačkom Hrvatu Toniju Trogrančiću iz Bad Aiblinga epizoda s Guardiolom spada među najljepše uspomene ne baš dugačke i ne pretjerano zvjezdane karijere.

Naime, svi njemački sportski mediji u ožujku 2015. godine, u vrijeme reprezentativne stanke, prenijeli su vijest kako je Pep Guardiola treninzima Bayerna priključio 15-godišnje hrvatsko čudo od djeteta.

Atrakcija među zvijezdama

Mali, krhki, sramežljivi Trogrančić bio je toga dana atrakcija među Bayernovim zvijezdama, Reinom, Lahmom, Danteom, Thiagom Alcantarom, Rafinhom..., meta rafalne paljbe objektiva fotoreportera. Nitko u tom trenutku među dvjesto gledatelja na treningu Bavaraca nije znao tko je taj dječak iznimne nogometne darovitosti.

Trogrančić je igrao ševu sa svojim megapopularnim suigračima i trenerom, šutirao sa svjetskim prvakom Philippom Lahmom i Brazilcima Danteom i Rafinhom, ali, kako je navedeno u izvješću, nijednom nije uspio svladati španjolskog gorostasa na vratima Pepea Reinu.

Tijekom treninga Pep Guardiola razgovarao je s Trogrančićem, a mladića je posebno hrabrio pomoćni trener Bayerna, tada 60-godišnji Hermann Gerland, riječima: ‘Mi ne biramo loše igrače.’

Bio je to veliki poticaj za mladoga igrača koji je u kabinu otišao ruku pod ruku s kapetanom Lahmom. Poslije je Trogrančić, pun dojmova, ispričao kako mu je trener Guardiola na izlasku s travnjaka kazao: ‘Sljedeći put pažljivije biraj krampone.’ Dječak je, naime, na treningu često proklizavao. Taj svoj doživljaj Toni Trogrančić prepričavao je i kada je krajem 2017. godine došao u Dinamo uz veliku pompu. Iza njega je bio staž u Bayernovoj školi, potom i godina u Ajaxu, ali ni na jednoj od spomenutih adresa, pa ni u Dinamu, Toni nije doživio igrački procvat. Nije uspio postati ni reprezentativac Hrvatske. Trenutačno novi uzlet karijere traži u drugoj momčadi Münchena 1860 koja se natječe u jednoj od brojnih njemačkih regionalnih liga, pod nazivom Oberliga Bayern Süd. Umjesto bundesligaša, Tonijevi suparnici zovu se Nordlingen, Pullach, Ismaning, Pipinsried...

Iskričave situacije

Posebno poglavlje u priči ‘Guardiola i Hrvati’ zauzima Pepov specifičan odnos s Marijem Mandžukićem u Bayernu. Upravo je Pep bio razlog Mandžina odlaska iz Münchena u ljeto 2014. godine, nakon razlaza s trofejnim trenerom.

Kulminacija njihova burnog odnosa dogodila se uoči finala njemačkog kupa 2014. godine, kada Pep nije poveo Mandžu u Berlin, indirektno mu poručivši kako na njega više ne računa. Pep Guardiola u svojoj je autoriziranoj biografiji pod nazivom ‘Herr Pep’ posvetio Mandži dosta prostora.

Tamo novinar Martin Perarnau piše ovako: - Već nakon dva tjedna Guardiola je cijenio Hrvata zbog trkačkih sposobnosti, borbenosti i pritiska na protivnike. No njegova agresija imala je i loše strane. Kada god je na treningu došlo do iskričavih situacija, vrlo često je Mandžukić bio u središtu svega.

Guardiola i njegovo osoblje nisu sumnjali u Mandžukićeve nogometno znanje, nego u karakter. Guardiola je pak ovako govorio o Mandžukiću.

– Na početku imali smo napeti preliminarni razgovor. Nismo počeli dobro, od prvog dana vidjelo se da nećemo biti prijatelji, da među nama nema kemije. Ali kažem vam i da ne postoji bolji od njega, nitko ne može toliko raditi, lomiti suparnika i davati sve od sebe na terenu. U karijeri nisam imao središnjeg napadača poput njega – kazao je Pep, ali i dodao:

– S Mandžukićem uvijek morate biti na oprezu. Naš odnos u manje od dva mjeseca od poštovanja i podrške prerastao je u nešto negativno. Ako bi Götze dobio prednost, Mario bi postao hladan i nezainteresiran.

Mario Mandžukić nakon razlaza s Guardiolom prešao je u Atlético Madrid. Evo što je tada izjavio o svome bivšemu treneru: – Guardiola me razočarao. Jednostavno, prema meni se nije ponašao s poštovanjem. Nije mi dozvolio da postanem najbolji strijelac Bundeslige. Dok nas je trenirao Jupp Heynckes, stvari su bile mnogo bolje i to nije samo moje mišljenje. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije