Premijer liga BiH

Sezona u znaku Husrefa Musemića i Sarajeva

28.05.2019.
u 08:10

Nakon što je u sezoni 2006./2007. osvojilo prvi naslov prvaka BiH u zajedničkoj Premijer ligi BiH, Sarajevo je prije 10 dana osvojilo treći naslov. Zanimljivo, i prvi i treći naslov klub s Koševa osvojio je “pod zapovjedništvom” istog trenera – Husrefa Musemića.

Dvostruka kruna

Dodajmo kako je Sarajevo uzelo dvostruku krunu (Kup BiH) te da je Musemić vodio Sarajevo i 2006./2007., kada je Kup također stigao na Koševo, pa možemo ustvrditi kako je Musemić najtrofejniji trener u klupskoj povijesti Sarajlija. Neki će reći, pa i zakleti se, da bi četvrti uzastopni naslov završio Pod bijelim brijegom u vitrinama Zrinjskoga, da u zimskoj stanci Mostarci nisu ostali bez svoje “prve violine”, Nemanje Bilbije. No, to je samo hipotetika, nećemo se njome igrati. Treći je Široki Brijeg, što na Pecari ocjenjuju velikim uspjehom “jer je cilj ostvaren 16. izlaskom u Europu”, ali ima onih kojim je “dosta izlazaka”, pa pitaju kada će na Pecaru stići naslov prvaka, koji je tamo posljednji put “navratio” daleke 2005./2006. sezone. Spomenimo da je Široki igrao i osmo finale Kupa, ali samo je tri puta bio pobjednik. Četvrti Željezničar zatvorio je krug u kojemu su godinama ista “velika četvorica”, ali, po informacijama kojima raspolažemo dok pišemo ovaj tekst, klub s Grbavice nije dobio licenciju i neće vidjeti Europu. Tamo će drugi put u svojoj povijesti Radnik... I Mladost je došla na prag Uefinih natjecanja, ali joj je nedostajao jedan bod. Ipak, Kakanjci su igrali važnu ulogu u tek završenoj sezoni. Čelik je sedmi, ali na Bilinu polju su prezadovoljni jer prošle godine ostali su u ligi samo zato što je Borcu uskraćena licencija, a po plasmanu su već bili “federalci”.

Slaba obrana Krupe

Dugo se i Sloboda borila za Europu, ali na kraju sezone i ona je zaredala neuspjesima i... Zvijezda 09 nakon 12 kola nije imala ni jedne pobjede, onda ih je nanizala čak pet uzastopno, bez primljenog gola (Sloboda 3:0, Gošk 1:0, Željezničar 1:0, Zrinjski 1:0, Čelik 2:0)! Te su pobjede bile temelj na kojem je izgradila ostanak. Azmir Husić, gazda Tuzla Cityja, stvorio je u predgrađu Tuzle klub s kojim je “ušetao” u Premijer ligu i u prvoj sezoni izborio ostanak. Daljnji planovi (ne baš jeftine) momčadi iz Simin Hana su europski. Vidjet ćemo još jesu li realni. Krupa i Gošk ispali su. Upada u oči da je napad Krupljana četvrti po broju postignutih golova, ali i obrana je četvrta po broju primljenih. Gošk je ispao, ali tvrdi Gabeljani opet će se vratiti. Barem takve planove kuju na Podavali... Novi su premijerligaši Velež i Borac - ustvari povratnici u ovo društvo.

Liga se u aktualnoj sezoni igrala po novom sustavu, trokružno u 33 kola. Teško je reći je li to napredak, ali nam se čini kako bi bolji sustav bio četverokružno igranje. To podrazumijeva ligu s deset klubova. Zašto ne? Ionako neki od klubova koji su igrali ove godine nemaju uvjete, pa im licencije daju “na lijepe oči”. Vrijeme je tu praksu prekinuti. Tako rade u normalnim državama...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije