ODLUKA NAKON GRČKE

Sprema li se smjena Šukera? I Split staje uz Šimića!

22.10.2017.
u 15:19

Nisam Šukera prije žestoko kritizirao jer svakome treba dati vremena da pokaže svojim radom koliko može. On nas je na žalost sve razočarao, kaže Igor Štimac.

Kad god nogometna reprezentacija, kao najpoznatiji hrvatski sportski momčadski brend, uđe u zonu turbulencija, u kuloarima se odmah počne nagađati o poziciji predsjednika HNS-a Davora Šukera. Pa tako i sada, u predvečerje sudbinskih kvalifikacijskih ogleda za SP u Rusiji, nakon nemušto odrađene smjene izbornika, pa onda s tim povezanoga sve jačega društvenoga nezadovoljstva prema vodstvu Saveza, pozicija Davora Šukera ponovo je dovedena u pitanje.


No, ako se među nogometnim dužnosnicima i počela stvarati kritična masa koja bi u dogledno vrijeme, najkasnije do travnja kada Šukeru istječe mandat, prerasla u nezadrživu snagu koja bi mogla srušiti vladajuću elitu, nitko od njih za sada ne želi javno istupati.
Izuzetak je bivši izbornik i bivši kandidat za predsjednika HNS-a Igor Štimac, koji nimalo ne štedi vodstvo Saveza.

Približavaju se izbori u Hrvatskom nogometnom savezu. Treba li pozicija predsjednika HNS-a ovisiti o ishodu dodatnih kvalifikacija, kao i izbornikova, pitali smo Štimca u intervjuu za tjednik Max.


– Rezultati reprezentacije, bilo dobri ili loši, pripadaju isključivo igračima i izbornicima. Kad je dobro, zasluge idu igračima, a kad je loše, pada glava izborniku. Kvaliteta rada vodstva Saveza očitava se kroz unapređenje svih natjecanja, infrastrukturu, poštovanje zakona RH i statuta i pravilnika koji jasno određuju kako raditi – odgovorio je Štimac.

Šimić u tišini sprema program

Smatrate li da je, bez obzira na ishod doigravanja, vrijeme da se Šuker povuče? – Nisam ga prije kritizirao ovako žestoko jer držim da svakom treba dati vremena da svojim radom pokaže koliko može. On nas je na žalost sve duboko razočarao – naglasio je Štimac i dodao:


– Politika je dužna pomoći nogometu inzistiranjem na poštovanju zakona i institucionalnim sredstvima za eliminaciju svih kojima u nogometu nije mjesto.
Cijeli Štimčev intervju možete pročitati u tjedniku Max.
 Kad god se počne nagađati o Šukerovoj smjeni, na površinu počnu izlaziti i imena njegovih potencijalnih nasljednika. Zanimljivo je, međutim, kako nitko od njih još uvijek nije istaknuo svoju kandidaturu, pa čak ni legendarni vatreni Dario Šimić, koji je tek dao naslutiti da bi ga ta pozicija zanimala “u skoroj budućnosti”.


Pa, iako se mudro povukao u medijsku zavjetrinu iščekujući razvoj događaja u hrvatskom nogometu i osluškujući bilo javnosti, Dario u tišini priprema svoj program koji će, najvjerojatnije na proljeće, predstaviti skupštinarima. Šimić, sportaš bez ijedne mrlje u profesionalnoj karijeri, sada i ima izborni legitimitet jer je postao član Skupštine HNS-a kao predstavnik Nogometnoga sindikata, u svome stožeru okupit će i nekolicinu bivših vatrenih poput Stipe Pletikose i Marija Stanića, a neslužbeno ima potporu čelnika Fife i Uefe, Infantina i Čeferina. I, što je u izbornoj utrci najvažnije, uspio bi pod istu zastavu okupiti sve dijelove Hrvatske, uključujući i Split kao najistureniji kontrapunkt aktualnoj vlasti.


Kao kandidat za predsjednika HNS-a odnedavno figurira i saborski zastupnik HDZ-a Marijan Kustić iz Novalje, donedavno član Šukerova Izvršnog odbora i dopredsjednik Saveza. No ni Kustić se ne želi zalijetati, jer, kako kaže, “sada nije trenutak”.

Kustića zanima samo SP

– Nikada nisam rekao da idem za predsjednika Saveza, tu su priču plasirali drugi, a ja mogu samo reći da je to otprilike isto kao ono da Ancelotti dolazi za izbornika Hrvatske – kazao nam je Kustić.


No bi li vas u dogledno vrijeme zanimala pozicija predsjednika?


– Ja sam za boljitak hrvatskog nogometa i u ovom trenutku zanima me samo da se reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. To je prioritet našega nogometa. Zato nam u ovome trenutku treba mir kako bi reprezentacija imala optimalne uvjete za pripremu doigravanja za SP. Kada vidimo ishod susreta s Grcima, tada trebamo sjesti, podvući crtu pod kvalifikacijski ciklus i vidjeti što i kako dalje – diplomatski je dodao 42-godišnji Kustić.


Kad smo već kod Šukera, njegova izborna baza, Zagrebački nogometni savez, još nije održala zasjedanje pod uvjetima koje propisuje Zakon o sportu. Ono je planirano 17. studenoga, osam dana prije zasjedanja Skupštine HNS-a.




 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije