Mate Grubišić, predsjednik Boćarskog saveza BiH, ususret Europskom prvenstvu u Grudama (3. - 7. 10.)

"Što se tiče financija, Euro može ujutro početi. Imamo jednu od najboljih dvorana na svijetu, mogu joj parirati samo talijanske"

storyeditor/2023-08-24/bocanje.png
25.08.2023.
u 19:25

Grude će početkom listopada, od 3. do 7. toga mjeseca, drugi put biti domaćini najboljim boćarima Starog Kontinenta, piše Večernji list BiH.

Podsjećamo, Grude su prvi put bile domaćin Europskog prvenstva 2002. godine, a pet godina poslije, 2007., i Svjetskog prvenstva. Bilo je to, ujedno, i zlatno doba bh. boćanja kada se domaća reprezentacija s velikih međunarodnih natjecanja vraćala s po nekoliko odličja, među kojima je bilo i zlatnih. Međutim, ta vremena su neumitno prošla, a u Boćarskom savezu BiH su, u želji da ovom malom, ali trofejnom sportu, udahnu novi zamah, odlučili ponovno organizirati jedan veliki sportski događaj. Govoreći o tijeku priprema za smotru najboljih europskih boćara Mate Grubišić, predsjednik BS BiH, kaže kako su pripreme pri kraju.

Dolazi 20-ak reprezentacija

- Trenutačno radimo, da tako kažem, na šminkanju dvorane, postavljanju reklama… Do sada imamo 17 prijavljenih reprezentacija, očekujemo ih 20-ak. One najjače – Italija, Francuska, Hrvatska i Slovenija, dolaze u najjačim sastavima. Očekujemo još prijave Belgije, Luksemburga i Andore, sve ostale reprezentacije, koje u boćanju nešto znače, prijavile su se, što je dobro za natjecanje - kaže Grubišić.

Za velika natjecanja trebaju značajna sredstva, jeste li u tome uspješni?

- Mi već drugu godinu radimo na zatvaranju, kako se kaže, financijske konstrukcije. Organizaciju prvenstva dobili smo prošle godine i odmah krenuli u obilazak sponzora, nadležnih ministarstava i, na našu sreću, sve smo riješili. Što se tiče financija, prvenstvo može ujutro početi.

Za ovdašnje sportske prilike to je iznenađenje.

- Mi smo to uspjeli, radili smo predano. Dobili smo sredstva od Županije, Federacije BiH, države, pomogli su nas gradovi – Čapljina, Široki Brijeg, Livno, pa općine Tomislavgrad, Neum, Ravno… Svi su nas podržali maksimalno i ovim im putem zahvaljujem - kaže predsjednik Grubišić te na opasku da je to, s obzirom na to da je boćanje mali sport, pravo iznenađenje, naglašava:

- U svemu ovome osobno sam ugodno iznenađenje. Kažem, ugodno, pogotovo što su nas podržale i male općine s područja Hercegovine, što govori da smo organizacijom prvenstva povukli pravi potez.

Koliko će se igrati disciplina s obzirom na to da na nekoliko posljednjih natjecanja u programu nije bilo discipline krug?

- Na ovom prvenstvu bit će zastupljeno svih šest disciplina, igrat će se, dakle, krug, potom precizno, brzinsko i štafetno izbijanje te pojedinac i par. Prošla je korona, sve se vratilo na staro. Nadam se kako ćemo osvojiti neku medalju, da će biti publike te da će prvenstvo proteći prema našim planovima.

Tomislav Ćurko, predsjednik Europske boćarske federacije (FEB-a), tijekom petoboja nacija prošle jeseni u Grudama uzgred je spomenuo da se u jednom mjestu mogu uzastopno organizirati i dva europska prvenstva, što kažete na to?

- Mogu. Mi stvarno imamo sve uvjete, grudska dvorana zadovoljava sve kriterije, jedna je od najboljih na svijetu, možda ima nekoliko sličnih u Italiji, i to je sve. No, za organizaciju treba velika logistika i značajna financijska sredstva, trebalo bi opet opteretiti Županiju, općine… Ipak smo mi mali sport, ne bi to išlo iz godine u godinu. Dogodine nećemo sigurno, ali ako sve prođe kako planiramo, zašto ne ponoviti neko veliko natjecanje u dogledno vrijeme?

Ima informacija da su, nakon duljeg vremena, u izgledu i neki novi klubovi?

- Na tome se radi u Gabela Polju, klub je već osnovala Nova Bila, ali nema adekvatnih terena, sve je to još u povojima. Mi ćemo pomoći u opremi Novoj Biloj i Gabela Polju koliko možemo. Važno nam je da se boćarska baza širi. Imamo i zanimljiv prijelazni rok, na osnovu čega se može očekivati i zanimljivo prvenstvo. Uglavnom, nakon letargije, koja je potrajala desetak godina, dojam je da se boćanje budi. Naravno, dosta toga ovisit će i o predstojećem Europskom prvenstvu - kaže Grubišić.

Petoboj nacija

Inače, reprezentaciju BiH na sljedećem Europskom prvenstvu, odlukom Upravnog odbora Boćarskog saveza, vodit će iskusni boćar Ivan Galić – Bazilije, koji će nastupiti i u disciplini precizno izbijanje, u kojoj je osvojio posljednju medalju za BiH. Osim Galića, na popisu su Andrija Ćorluka, Mario Grančić, Josip Glavinić i Nikola Mikulić. Prije Eura, 31. kolovoza je Petoboj nacija u Tivtu u Crnoj Gori te pripremne utakmice protiv Hrvatske 25. i 26. rujna u Grudama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije