preporođen

Strinić: Krivite mene za Portugal, ali 'ajmo dalje

Goran Stanzl/Pixsell
11.11.2017.
u 10:35

Ivan Strinić bio je jedan od junaka velike pobjede Hrvatske nad Grčkom (4:1). Počeo je igrati u klubu, blista za Sampdoriju, pa se odmah vratio u reprezentativno društvo.

Nakon utakmice nije davao izjave, ali je za 24 sata ispričao svoje dojmove:

"Lijepo je uvijek doći na okupljanje, vidjeti staro društvo... Ima i novih lica, ali Pašalića, Vlašića, Bradarića i momke znam od prije, tako da mi oni i nisu novi. Naravno, sve je još puno ljepše jer smo pobijedili Grke", kaže Ivan, kojeg je pohvalio i izbornik Dalić.

"Zahvalan sam mu za podršku, to mi puno znači za samopouzdanje. Puno smo razgovarali prije utakmice, rekao mi je da ima puno povjerenje u mene, da samo odigram onako kako znam, i tako sam i napravio. Imam dovoljno godina i iskustva da znam što i kako treba, ali podrška izbornika uvijek je dobrodošla. Sretan sam zbog pobjede, ali još je 90 minuta pred nama, nakon kojih možemo analizirati što je tko i kako odigrao. Ovo je nogomet, čuda su moguća, a na nama je da ih spriječimo", priča Strinić, koji s “vatrenima” danas putuje u Grčku na uzvrat.

Svojom igrom je zadovoljan. Kako i ne bi bio.

"Dobro, uvijek ima pogrešaka, uvijek može bolje, ali kad utakmica ovako završi visokom pobjedom, onda se sve brzo zaboravi. Važno je da smo vratili dobro raspoloženje i atmosferu, sad je sve puno lakše."

Odahnuo je i on kad je sudac odsvirao kraj, a na semaforu je svijetlilo velikih 4:1. Jurio je cijelu utakmicu gore-dolje, sirotog desnog beka Grčke toliko je puta probio da ga je izbornik morao zamijeniti na poluvremenu. Valjda ga više neće proganjati onaj poraz i izgubljena lopta od Portugala...

Strinić je elegantno izbjegao pitanje o atmosferi kod bivšeg izbornika Ante Čačića:

"Iskreno, ne bi bilo pošteno da bilo što kažem na tu temu jer ne znam kako je bilo... Kao što znate, nisam bio u konkurenciji u zadnje vrijeme. Ali sad protiv Grčke je u četvrtak bilo vrhunski, definitivno. Izbornik ima vjere u nas, mi u njega, sve zasad maksimalno dobro funkcionira i nadamo se da će tako i nastaviti."

Ivan je takav, gleda samo pozitivno i u budućnost, ne osvrće se na zlonamjerne kritike, poput onih kad su ga optuživali za izgubljenu loptu u utakmici protiv Portugala na EP. Izgubio je loptu na 70-80 metara od gola, nakon toga kiksalo je barem 4-5 igrača, a on je ispao Pedro. Jedini krivac što smo primili gol, a reprezentacija ispala od Portugala. Zbog jedne jedine pogreške na cijelom turniru...

"Ma, ako će nekome biti lakše da mene proglasi krivcem za sve loše što se dogodilo u zadnje vrijeme, pa i za taj Portugal, nema problema. Neka sam ja taj. Dovoljno sam iskusan da znam procijeniti što se i kako dogodilo i potpuno sam miran", kaže Ivan bez imalo bijesa u sebi pa nastavlja:

"Za kritičare nemam posebnu poruku, nisam tip koji će se nekome osvećivati ili prozivati, trošiti energiju i vrijeme na ono na što ne može utjecati. Razmišljam samo u budućnosti i idem naprijed, uvijek sam pozitivan. Na meni je da igram i da budem zdrav, sve ostalo su pitanja za izbornika. Moja želja da igram za reprezentaciju nikad nije bila upitna i tako će biti dok se god budem dobro osjećao. Nadam se naravno plasmanu u Rusiju i da ću biti dio momčadi koja će idućega ljeta nastupiti na Svjetskom prvenstvu."

Grčka je, dakle, bila utakmica njegovog velikog povratka u reprezentaciju. Još jedna takva partija u nedjelju (20.45 sati) na stadionu u Pireju i nitko ga više “bagerom” neće moći istjerati iz prvih 11 ako bude zdrav.
Puno veću slobodu je očito Dalić dao bekovima, nije to slučajno da su i Strinić i Vrsaljko (prema vlastitom priznanju) najbolju utakmicu za Hrvatsku odigrali baš protiv Grčke. Probijali su, centrirali, ubacivali se iz drugoga plana i sprintali natrag da zatvore kontranapad. Konačni rezultat: Strinić jedna asistencija, Vrsaljko dvije! Vrhunski rad.

"Dali smo im brzi gol, što ih je otvorilo, i kasnije je bilo lakše jer smo ovaj put stvarno bili efikasni. Pogotovo u prvom poluvremenu... A primljeni gol je plod pogreške i to se ne smije ponavljati, pogotovo ne sad u Grčkoj. Takve golove jednostavno ne smijemo primati!"

"Bilo mi je ovaj put lako igrati, bilo je puno prostora po mojoj strani i dosta šansi, ali Grci su uvijek opasni i tamo je bez obzira na ovaj rezultat sve moguće. Moramo biti oprezni, pogotovo u obrani."
Reprezentacija će danas odletjeti za Grčku na završnih 90 minuta kvalifikacija za Rusiju. Bilo je svega u ovim kvalifikacijama, i drame i kikseva... Sad je vrijeme da vatreni naplate sav svoj trud.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije