nogomet

Sud zabranio UEFA-i i FIFA-i postupanje protiv Superlige

nogomet
20.04.2021.
u 21:11

U presudi stoji da FIFA, UEFA i svi pridruženi nogometni savezi ne smiju usvojiti "bilo kakvu mjeru koja zabranjuje, ograničava ili na bilo koji način uvjetuje" stvaranje Superlige.

Trgovački sud u Madridu u utorak je zabranio Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) i Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) poduzimanje bilo kakvih mjera protiv pokretanja Superlige.

Odluka madridskog suda predstavlja prvu pravnu pobjedu "pobunjenika" koji su pokretanjem Superlige otvorili sukob u europskom nogometu.

U presudi stoji da FIFA, UEFA i svi pridruženi nogometni savezi ne smiju usvojiti "bilo kakvu mjeru koja zabranjuje, ograničava ili na bilo koji način uvjetuje" stvaranje Superlige.

Projektom Superlige rukovodi predsjednik Real Madrida Florentino Perez, a tvrtka koja je osnovana ima sjedište u Madridu.

Tvrtka se obratila španjolskom sudu zatraživši sudsku zabranu kako bi spriječila nogometne regulatore da poduzmu bilo kakvu akciju protiv svoje nove lige.

Međutim, nije jasno koje je ovlasti madridski sud, koji sudi u korporativnim sporovima, ima nad švicarskim nogometnim tijelima.

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi  Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid,  Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Ovaj potez bogatih klubova izazvao je brojne negativne reakcije, prije svega FIFA-e i UEFA-e, nacionalnih saveza, državnika, kao i brojnih nogometaša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije