LEGENDA HRVATSKIH KORIJENA

Svjetski mediji objavili tužnu vijest: Pavelich je mentalno obolio, ima velikih problema

Ured šerifa Cook Countyja
18.02.2020.
u 11:15

Američkih mediji objavili su da je nažalost utvrđeno da je Mark Pavelich pretrpio oštećenje mozga te da je zbog mentalne bolesti nesposoban racionalno razgovarati s odvjetnikom.

Mark Pavelich (61), bivši hokejaš hrvatskih korijena, prošle je godine uhićen i optužen za napad na susjeda nakon incidenta u njegovom domu u Minnesoti.

Pisalo se tada da je Pavelich susjeda napao metalnom šipkom i slomio mu nekoliko kostiju, a sve zbog jednog piva. Sudac je nakon toga odradio da se utvrdi je li Pavelich mentalno sposoban.

Američkih mediji objavili su da je nažalost utvrđeno da je bivši hokejaš pretrpio oštećenje mozga te da je zbog mentalne bolesti nesposoban racionalno razgovarati s odvjetnikom. Zbog toga mora na obavezno liječenje.

- Nažalost, Pav ima problema, zdravstvenih i mentalnih. Svi se nadamo da će dobiti pomoć i liječenje koje mu je potrebno - rekao je Mike Eruzione, Pavelichev bivši suigrač.

Jean Gevik, Pavelicheva sestra, izjavila je da vjeruje kako njen brat boluje od kronične traumatske encefalopatije, degenaritvne bolesti koja ubija stanice mozga. Ta se bolest najčešće pojavljuje kod sportaša koji nastupaju u kontaktnim sportovima poput borilačkih sportova te dobivaju udarce u glavu.

- Njegovo se ponašanje počelo mijenjati u godinama koja su prethodile incidentu - dodala je Gevik. Pavelich je sin hrvatskih imigranata koji su u SAD stigli iz Like. U HNL-u je igrao za Rangerse, a nastupao je i za reprezentaciju SAD-a.

Pavelich je igrao na Zimskim olimpijskim igrama u Lake Placidu 1980., a povjesničari sporta tada osvojeno zlato američkih hokejaša redovito uvrštavaju među najveće senzacije na zimskim olimpijskim igrama.

Amerikanci su tada igrali s koledž-igračima, a Sovjeti s ponajboljim svjetskim hokejašima kao što su bili Sergej Makarov, Vjačeslav Fetisov, Vladimir Krutov i tada najbolji vratar svijeta Vladislav Tretjak. U posljednjoj pripremnoj utakmici prije Igara u Madison Square Gardenu, Sovjeti su pregazili Amerikance (10:3), što je njihov trener nazvao pogubnom pobjedom jer su njegovi igrači podcijenili američku momčad. 

S obzirom na to da se tada, umjesto polufinala i finala, igrao final four sustav, Amerikanci su nakon pobjede nad Sovjetima (4:3) za zlato morali pobijediti još i Fince koji su poveli 2:1. Zbog toga je na odmoru najbolji igrač Mike Eruzione podigao glas: “Izgubite li ovu utakmicu, taj ćete poraz morati odnijeti sa sobom u grob!”. Amerikanci su na koncu slavili trijumf koji i danas obilježavaju, a tu je pobjedu Međunarodni hokejski savez proglasio najvećom hokejskom pričom stoljeća.

  U pobjedi nad Sovjetima, Pavelich je sudjelovao s dvije asistencije, od kojih je jedna bila ona za Eruzioneov pobjednički pogodak.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije