IDU PO TROFEJ

Tko je protivnik vatrenih u finalu? Hrvatska se protiv domaćina 1999. čudesno izvukla iz ponora poraza

hrvatska reprezentacija
Matija Habljak/PIXSELL
24.03.2024.
u 13:20

Utakmica Hrvatska – Egipat 2:2 igrana je 13. lipnja 1999. godine u Seolu, a hrvatska reprezentacija čudesno se izvukla iz ponora iznenađujućega poraza

Hrvatska nogometna reprezentacija jednom je u svojoj povijesti odmjerila snage s Egipćanina. Zbilo se to 13. lipnja 1999. godine, kada je pomlađena Hrvatska pod vodstvom izbornika Ćire Blaževića u prvoj utakmici turnira Korea kup u Seoulu remizirala s Egiptom 2:2. Utakmica je igrana na stadionu Tangdaemun pred 6900 gledatelja, a rezultat se kretao ovim redoslijedom: 0:1 H. Hassan (10.), 0:2 H. Hassan (35.), 1:2 I. Cvitanović (45.-11m), 2:2 Vugrinec (78.).

Večernji list ovako je izvijestio s te utakmice: 'Iako je na dalekoistočnu turneju krenula pomlađena reprezentacija, u kojoj je tek Anthony Šerić član "francuske" momčadi (one koja je 1998. godine osvojila broncu na SP-u, nap.a.), očekivala se pobjeda nad simpatičnim Afrikancima. No, Egipćani uopće nisu marili za ugled treće reprezentacije svijeta.'

- Nisu me Egipćani iznenadili, prvaci su Afrike, a ja znam što to znači! Postigli su nam dva pogotka zbog naše naivnosti, bile su to dvije velike pogreške koje je izrodio nesporazum. Ipak je ta momčad prvi put igrala u tom sastavu. Zadovoljan sam dečkima jer su našli snage i morala izvući se iz teške situacije, a na kraju su mogli i pobijediti – javio se nakon utakmice Miroslav Blažević Večernjaku telefonom iz Seoula.

Hrvatska je protiv Egipta igrala u sastavu: Galinović - Osijek; Tomas - Dinamo, Bišćan - Dinamo, M. Cvitanović – Dinamo (od 65. I. Leko - Hajduk); Šarić - Dinamo, Vranješ - Osijek, Agić – Rijeka (od 72. Bule - Zagreb), Šerić - Hajduk; Vugrinec - Trabzonspor; J. Šimić – Dinamo (od 88. Baturina - Hajduk), I. Cvitanović – Real Sociedad (kapetan).

Hrvatska je nakon remija s Egipćanima u Seoulu svladala Meksikance s 2:1 (pogoci Bišćana i Josipa Šimića), a zatim u posljednjem kolu remizirala 1:1 s Južnom Korejom (strijelac Stjepan Tomas u 88. minuti) i tako s ukupno pet bodova postala pobjednikom Korea kupa. Josip Šimić bio je proglašen najboljim igračem turnira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije