Premijer liga

Treneri u BiH dolaze i idu brzinom svjetlosti

30.12.2016.
u 09:00

Neobjašnjiva je lakoća kojom bh. klubovi “troše” trenere. Čelnici klubova nemaju živaca ili povjerenja, pa ih nemilosrdno “gužvaju, bacaju u blato”. Tako je to godinama, još od uspostave zajedničke Premijer lige BiH.

“Trošenje”

Možda će nekoga neupućena iznenaditi podatak da kroz jedno prvenstvo “projuri” više od 40 trenera, što znači da su ih klubovi u 15 igranih prvenstava “potrošili” 600! Bolje je reći barem 600... Dobro, dio njih “trošen” je dva, tri, pet ili više puta, dok su neki imali čast samo jednom sjesti na klupu nekog od klubova iz “elitne” Premijer lige. Smanjena liga ove sezone ima samo 12 klubova, dok ih je 13 prethodnih godina imala 16, a samo u sezoni 2002./03. čitavih 20. Jesenas se izmijenjalo 27 trenera kroz 18 kola! Jesenski su rekorderi “lampaši” Olimpik i Čelik, koji su osvojili po 9 bodova, ali im je za taj “pothvat” trebala “satnija” učitelja. Čelik su vodili Kemal Alispahić, Pavle Skočibušić, Ivo Ištuk i Nedim Jusufbegović. Ovome posljednjem već je istekao ugovor pa će Zeničani vjerojatno u proljetnoj sezoni imati novog čovjeka na klupi. Recimo da su proljetos Čelikovi treneri bili Boris Pavić i Elvedin Beganović. Olimpik je u sezonu uveo Faik Kolar, a onda su se redali Dragan Radović, Darko Dražić te od neki dan Faruk Kulović. Proljetos su na Otoci još radili Mirza Varešanović i Milomir Odović. Jedini premijerligaš koji je izdržao cijelu godinu s istim trenerom je Krupa, čiji je trener Dragan Starčević.

Sličan slučaj

Malo je nedostajalo da i Zrinjski “ugazi” u 2017. godinu s Vinkom Marinovićem kao šefom stručnoga stožera, ali on je prije 2-3 dana “otplovio”. Sve malo nalikuje na odlazak Branka Karačića koji se, uz Blaža Sliškovića, Amara Osima i Ivicu Barbarića, spominje kao Marinovićev nasljednik. Slobodu je 8 kola vodio Husref Musemić, jedno kolo na klupi je figurirao Almir Spahić, pa je na Tušanj stigao Vlado Jagodić. Trojica trenera vodila su u 2016. godini Široki. Proljetnu je sezonu klupu grijao Slaven Musa, zatim je 10 kola trener bio Branko Karačić, pa ga je naslijedio Denis Ćorić. Željezničar, čija uprava i navijači imaju visoke ciljeve od 7. kola jeseni vodi Slavko Petrović koji je naslijedio Miloša Kostića. Na Grbavici su proljetos još radili Borislav Krunić i Edis Mulalić. Proljetos je Sarajevo s malo uspjeha vodio Miodrag Ješić, u jesen ga uveo Almir Hurtić, a sezonu završio Mehmed Janjoš. Prvih šest kola trener Radnika bio je Slavko Petrović s kojim je klub osvojio Kup i izašao u Europu, a nakon toga na klupu je sjeo Nebojša Milošević. Metalleghe je 15 kola trenirao Nermin Bašić, naslijedio ga je Mate Neretljak. Vitez je u sezonu ušao s Valentinom Plavšićem pa je došao Branko Karačić, ali i otišao krajem proljeća. Boris Pavić bio je na klupi 10 kola, jedno kolo trener je bio Ivica Bonić, a onda stigao Slaven Musa. Mladost je bila uspješna dok ju je vodio Ibro Rahimić, ali dolaskom Musemića rezultati su “pali”. No, Musemić je u završnici jeseni ipak taj klub osovio na noge.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije