Slavko Petrović, Željko Petrović, Bruno Akrapović, Denis Ćorić i Dino Skender u odnosu na jesen novi su treneri u bh. Premijer ligi

Trenerske su sudbine "labave" i neizvjesne u BiH, u susjedstvu, ali i diljem kugle zemaljske...

storyeditor/2024-02-08/denis.png
09.02.2024.
u 18:33

Današnjom utakmicom osmine finala Kupa u Mostaru između Veleža i Tuzla Cityja službeno je počeo nastavak nogometne sezone u BiH. Na klupi Veleža je Dean Klafurić, koji je trener Veležovih nogometaša od 6. kola Premijer lige, kada je naslijedio Nedima Jusufbegovića, piše Večernji list BiH.

Sudski spor

Na klupi Tuzlaka je zimus imenovani nasljednik Adnana Osmanhodžića - Slavko Petrović. Njemu je utakmica u Vrapčićima vatreno krštenje u Tuzla Cityju. Inače, u prvenstvo 2023./2024. Tuzlake je uveo Milenko Bošnjaković, ali je izdržao samo 10 kola, kada ga je naslijedio Osmanhodžić. Slavku Petroviću Tuzla City bit će peti bh. premijerligaš kojeg je trenirao. Prije je vodio Olimpik, Slobodu (Tz), Željezničar i Radnik (Bi). S Radnikom je osvojio Kup BiH i izveo ga prvi put u Europu.

Ti uspjesi najveći su od utemeljenja Bijeljinaca (1945.). Petrović je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio niz mahom prvoligaških klubova iz Srbije te mađarske i njemačke prvoligaše i drugoligaše. U BiH je upamćen zbog sudskog spora sa Željezničarom, koji je dobio. Radilo se o značajnom novčanom iznosu, koji klub s Grbavice nije htio isplatiti Petroviću, sve dok nije stigao sudski nalog...

Dino Skender (40) najmlađi je premijerligaški trener. Na klupu Širokog sjeo je nakon što je klub raskinuo ugovor s mladim Marijanom Budimirom (43). Budimir je nakon razlaza s klubom s Pecare ostavio Široki Brijeg na 6. mjestu ljestvice, samo tri boda daleko od zone ispadanja i 11 (teško dostižnih) bodova daleko od mjesta koje vodi u europska natjecanja. Ne treba puno govoriti što bi to trebao Široki učiniti na proljeće... Rezultati u zimskim pripremama su obećavajući, ali ne previše.

U još težem položaju je 10. Željezničar, kojeg od "ispadajuće zone" dijeli tek bolja gol-razlika od 11. Igmana. Željezničar je, uz neuspjeh u prvenstvu, jedini premijerligaš koji je ispao iz Kupa BiH. U prvenstvo ga je uveo trener Nermin Bašić, koji je na kraju jeseni smijenjen.

Trenersku palicu prihvatio je Bruno Akrapović (56), bivši bh. reprezentativac, koji je trenersko iskustvo stjecao trenirajući grčke, bugarske, albanske, arapske klubove te niz dalmatinskih nižerazrednih klubova. Akrapovića čeka težak posao jer treba klub izvući iz opasne zone na koju se pristaše kluba s Grbavice nisu naviknuli.

Recimo i to da Željezničar u cijeloj jesenskoj sezoni nije osvojio ni jedan bod u gostima. Na "tuđim" travnjacima Plavi su jedva zabili tri gola. Ovakve "crne" podatke nije moguće naći još bilo gdje u 103 godine od utemeljenja Željezničara.

Denis Ćorić (46) i drugi je put imenovan trenerom Posušja, ovaj put kao nasljednik Branka Karačića. Prvi put Ćorić je došao na Mokri dolac sa zadaćom uvesti klub u Premijer ligu. Uspio je – Posušje je nakon 15 godina ponovno postalo član Premijer lige. Onda je ipak uslijedio malo zagonetni rastanak pa je Ćorić otišao u Gabelu i u Premijer ligu uveo GOŠK. Ranije je u dva navrata bio uspješan i kao trener matičnoga Širokog Brijega. Posušje ima solidnu momčad, pa je očekivati da će Ćorić uspjeti napraviti pomak kluba u premijerligaškom društvu.

Dvojica Petrovića, Ćorić, Akrapović i Skender bit će sigurno uspješni ako sačuvaju mjesto na klupi do ljeta i završetka proljetne sezone. A za dalje ćemo tek vidjeti...

Neuspjesi neoprostivi

U svakom slučaju, izgledi da nastave sadašnje klubove trenirati i nadolazeće jeseni nisu manji od izgleda trenera Borca, Veleža, Sarajeva, Sloge, GOŠK-a, Igmana i Zvijezde 09 da sačuvaju svoje položaje.

Treba znati da je u bh. premijerligaškom i svim ostalim stupnjevima natjecanja svaki neuspjeh neoprostiv i "kažnjiv", odnosno loši rezultati vode u neizbježne smjene. Takva je, nažalost, trenerska sudbina, ne samo u BiH nego svuda, u susjedstvu, ali i diljem kugle zemaljske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije