nogometni klubovi

Trenutačno 50 stranaca jede premijerligaški kruh

12.05.2019.
u 18:20

Broj igrača stranaca u Premijer ligi BiH, koji istodobno mogu igrati u jednoj momčadi, od njezine uspostave (2002./03.) do danas varirao je od “koliko hoćeš” do četiri.

Prvih godina njezina postojanja u strance nisu brojili igrači iz bivše Juge, pa ih je teorijski moglo nastupati za isti klub svih 11 (i tri zamjene)! Vremenom se broj smanjio, pa trenutačno u igri il zapisniku (svejedno) mogu biti samo četvorica.

Problem je “višak”

To znači da se siromašnim bh klubovima ne isplati imati ih puno. “Višak” za vrijeme utakmice mora na tribine, a svi su plaćeni u skladu s ugovorima.

Ipak, osam klubova ima više od četvorice stranaca: Radnik 5, Krupa 7, Široki 7, Gošk 5, Čelik 5, Zrinjski 5, Sarajevo 6 i Mladost 5. Zvijezda ih ima “taman” - četvoricu. Željezničar ima samo jednoga, Mihaela Klepača, “posuđenika” iz Osijeka do 30. lipnja 2020. godine. Dakle, u svakom kolu bar trinaest stranaca moraju na tribine!

Klubovi se dovijaju da nekima “srede” bh. ili dvojno državljanstvo. To je moguće u slučaju da nogometaši dokažu da potječu iz BiH ili da dugim boravkom u BiH steknu državljanstvo. Takav je Makedonac Vedran Kjosevski, vratar koji u Željezničaru igra od juniorskih dana.

Trenutačno u Premijer ligi s dvojnim državljanstvom igraju 72 igrača. Najviše ih je u Tuzla Cityju - 11, u Zvijezdi, Širokom, Zrinjskom i Krupi po 10, Željezničaru 8, u Radniku 6, u Gošku 5, u Mladosti i Čeliku po 4, u Sarajevu i Slobodi po 2.

Stranci koji u Krupi zarađuju kruh su: Miloš Karišik, Saša Nikodijević, Siniša Babić, Stefan Nikolić (Srbija) te Vedran Dalić, Marko Brtan i Krešimir Jelić (Hrvatska).

Na Pecari sedmorica

Sedam je stranaca na Pecari: Luka Begonja, Dominik Kovačić, Zvonko Pamić,Bernardo Matić, Tomislav Turčin (Hrvatska), Ivan Enin (Rusija) te Eliomar Silva (Brazil). Šestorica je stranaca u premijerligašu s Koševa, a to su: Darko Lazić i Miloš Stanojević (Srbija), Joackim Adukor (Gana), Crepaidi Cruz Nathan (Brazil), Krste Velkoski (Makedonija), Mario Crnički (Hrvatska) i Aleksandar Šofranac (Crna Gora). U Radniku iz Bijeljine su stranci: Miloš Simonović, Ivan Subert, Srđan Bačelić, Pavle Sušič i Nenad Srećković (svi Srbija).

Mladost “hrani” šestoricu stranaca: Berata Ayyildiza i Baraka Yamaca (Turska), Nanu Welbecka (Gana), Xelila Asania (Makedonija) i Mattiasa Fanima (Nigerija). U Zvijezdinoj svlačionici su: Miloš Nikolić, Marko Bašanović, Dušan Babić i Marko Anđić (svi Srbija). Tri Slobodina stranca su: Aleksandar Gnjatović i Goran Čokorilo (Srbija) te Hrvat Ivan Baraban. Za Tuzla City igraju trojica Srba: Nikola Mitrović, Miloš Stojćev i Vojo Ubiparip, za Gošk iz Gabele nastupaju petorica Hrvata: Duje Medak, Šime Gržan, Domagoj Lukač, Miro Kovačić i Marin Karamarko.

Čelik ima pet stranaca: Bojan Pavlović (Srbija), Amit Ouluzada (Azerbajdžan), Paschal Okoli (Nigerija), Selim Aydemir (Turska) i Ante Blažević (Hrvatska). Evo i petorice stranaca koji igraju za aktualnog prvaka, momčad Zrinjskog iz Mostara: Slobodan Jakovljević i Miloš Filipović (Srbija) te Dario Rugašević, Frane Čirjak i Ivan Ćurjurić (Hrvatska).

Već u lipnju ovaj će popis doživjeti niz promjena. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije