Damir Džumhur

U 2018. godini cilj mi je ući među 20 najboljih na svijetu

14.12.2017.
u 08:12

Najbolji bh. tenisač Damir Džumhur u izboru Nezavisnih novina proglašen je najboljim sportašem u BiH za 2017. godinu, a on kaže da je ta nagrada stigla kao šlag na sjajnu godinu koju ima iza sebe. Dodao je kako želi dodatno napredovati na ATP listi i da je početak godine prava prilika za to.

Najbolji ranking karijere

U ovoj godini Džumhur je osvojio dva ATP naslova iz serije 250 - u St. Petersburgu i Moskvi, a sezonu je završio na 30. mjestu ATP rang liste, što je njegov najbolji rezultat karijere. Džumhur ističe da je nagrada za najboljeg sportaša BiH za njega velika stvar, pogotovo što je u konkurenciji imao kapetana nogometne reprezentacije BiH Edina Džeku i košarkaškog reprezentativca BiH Džanana Musu.

- Iza mene je najuspješnija sezona u karijeri i nadam se da ću ovako nastaviti. Za idući cilj mogu reći da želim 2018. godinu završiti među top 20 igrača na svijetu. Svaka godina je veliki izazov za sportaša. Sljedeća će za mene biti najteža do sada. Imam veliki broj poena za braniti, jer se nalazim među 30 najboljih na svijetu. No, isto tako u prvih 6 mjeseci branim tek dvadesetak posto poena i to je šansa da napravim veliki skok na listi i uđem među prvih 20. Ako to ostvarim, onda ću olakšati sebi drugi dio sezone. Cilj je ući dobro u sezonu. Krećem u Australiji, a onda slijedi Amerika. Moram se dobro usredotočiti na velike turnire Grand Slam i Masters i ako tu budem dobar, onda ću sebi olakšati puno toga u nastavku sezone, dodao je Damir Džumhur.

Ogled s Novakom

O tome s kim u idućoj sezoni želi odmjeriti snage na ATP touru, Džumhur kaže da mu je ostala još jedna želja, a to je ogled s Novakom Đokovićem. - Imao sam priliku igrati s najboljim igračima svijeta, Rogerom Federerom, Rafaelom Nadalom, Stanislasom Wawrinkom. Ove godine bih volio igrati s Đokovićem, jer se vraća na teren, i to u nekoj kasnijoj fazi turnira. Uvijek postoje igrači s kojima ne želite igrati, iako puno toga ovisi o formi. Rikardas Beranckis me dobio tri puta prije finala u Moskvi, a onda sam ga dobio dva puta zaredom. To govori o mom napretku u posljednje vrijeme i koliko sam psihički stabilniji i zreliji kao igrač, zaključio je najbolji sportaš u BiH za 2017. godinu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije