ragbi

U Mostaru su u tijeku završni radovi na prvom ragbi terenu u BiH

05.10.2018.
u 09:35

Mostar je bogat raznim sportovima i mnogim klubovima. Od 2011. godine može se pohvaliti još jednim, za naše sportske prilike, neobičnim sportom. Naime te godine osnovan je Ragbi klub Herceg.

Slave rođendan

Klub ove godine slavi svoj 7. rođendan za koji, kako zalaganjem svojih članova tako i društvene zajednice, dobiva jedan izuzetan rođendanski poklon, prvi ragbi stadion u BiH. Saznavši za ovu informaciju posjetili smo mostarsko naselje Raštani, gdje smo nazočili postavljanju prvih ragbi golova na stadion koji će sada biti posebno namijenjen samo za taj sport.

- Postavljanjem golova završena je prva faza radova na prvom ragbi terenu u BiH, čime se teren može staviti u funkciju. Završeni su osnovni radovi, a ostali su radovi kao što je sadnja novog sloja trave, zaštitna ograda i renoviranje objekata - govori nam Bojan Stanić, igrač i predsjednik RK Herceg:

- Što se tiče radova, prvo smo pristupili zemljanim radovima, nasipanjem novog sloja zemlje jer je stari sloj bio je pijesak. Nasuto je više od 500 kubika zemlje, a ovo što se vidi to je stara trava, a nova još nije kultivirana. Napravili smo svoju bušotinu za vodu i postavili suvremeniji sustav za natapanje terena. U budućnosti planiramo staviti reflektore, a u ovom trenutku imamo želju za tribinama - dodao je Stanić.

Stanić je istaknuo kako postoji plan da ovaj stadion bude energetski neovisan i da upravljanje cijelim sustavom bude pomoću pametne aplikacije.

- Uz sve imamo ideju da ovaj teren bude kao što je sad neovisan, u smislu crpilišta vode za prskalice, da bude energetski neovisan i da ima svoje obnovljive izvore energije i da bude upravljan aplikacijom, što će biti jedinstven slučaj u svijetu. Osnovni razlog izgradnje ovog terena je napredak u radu s djecom i širenje ragbi kulture na ovim područjima, prvenstveno u Hercegovini. Postojimo 7 godina, a prvi ragbi teren u BiH govori o tome koliko smo ozbiljni, koliko želimo popularizirati ovaj sport ne samo u Mostaru nego i u cijeloj Hercegovini. Ovaj projekt su podržali Grad Mostar, Vlada HNŽ-a i federalno Ministarstvo kulture i sporta - tvrdi Stanić.

Ženski klub postoji tri godine

Da članovi RK Herceg uspijevaju u svojim namjerama u popularizaciji ovog sporta govori i činjenica da su ovaj, kako ga mnogi smatraju grubi muški sport, popularizirali i među nježnijim spolom. Tako smo razgovarali i s Martinom Vukojom, igračicom i voditeljicom ženskog RK Herceg.

- Gotovo tri godine postoji ženski ragbi klub, a u zadnje vrijeme bilježimo rast kako simpatizera tako i igračica. Iako se ovo smatra muškim sportom, svakodnevno se nosimo s predrasudama drugih ljudi, ali većina se njih iznenadi kada vide da smo mi cure koje treniramo ragbi. Treninzi su tri puta tjedno, trenutačno je malo nezgodno zbog terena, ali uspijevamo. U klubu sam od početka i osnovali smo ga po uzoru na muški klub. Većinom su sve cure bile upoznate i s radom i s ragbijem kao sportom - kazala je Vukoja.

Kako smo već kazali, jedna od bitnih zadaća i za opstojnost samog kluba je i omasovljenje ragbija, tako da se ovaj klub redovito predstavlja u većini mostarskih osnovnih i srednjih škola. Izgradnjom terena postoje svi uvjeti za treniranje. Izgradnjom ragbi terena u Mostaru nadati je se kako će ovaj sport privući mlade.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije