PODNO VELEBITA

U ovoj kući se prije 36 godina rodio najbolji nogometaš u povijesti Hrvatske

09.09.2021.
u 15:32

Osvojio je četiri Lige prvaka s Real Madridom i srebro na Svjetskom prvenstvu s hrvatskom reprezentacijom. Proglašen je najboljim svjetskim nogometašem 2018. godine, a generalno ga se smatra jednim od najboljih veznjaka, ne samo prošlog desetljeća nego i u cijeloj nogometnoj povijesti. 

Priča Luke Modrića započela je prije točno 36 godina u danas razrušenoj kući koja ima potencijal da postane nova hrvatska turistička atrakcija i dio hrvatske sportsko-kulturne baštine.

Podno Velebita, blizu kanjona Zrmanje, u kući u zaseoku Modrići pokraj Zatona Obrovačkog 9. rujna 1985. rodio se dječak koji će izrasti u jednog od najboljih, najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih sportaša svih vremena, piše Index.

Luka je u toj kući odrastao do početka rata, a kao petogodišnjak je prilikom snimanja dokumentarca o vukovima na Velebitu uhvaćen kamerom kako čuva koze.

"Obitelj Modrić bili su pristojni i dobri ljudi. Posjetio sam ih kad god bih odlazio snimati divlje životinje, prirodu i život u planinama. Tako sam snimio i prijatelja i njegovog sina koji su prikupljali stado koza, zatvarajući tor i neke planirane scene za film. Ubrzo nakon 1990. godine rat je uništio njihov dom. Sve se odjednom promijenilo i više ih nisam vidio. Otišli su kao i mnogi ljudi iz tog kraja. I onda sam tek prije samo nekoliko godina dobio informacije o tome tko je mali dječak koji je pomagao ocu u mojoj epizodi. Taj dječak postao je poznati hrvatski nogometni igrač Luka Modrić. Čitao sam kako je ostvario svoj dječački san. Ove snimke nije vidio (snimljene 1989.-1990.) jer su sada prvi put objavljene. Luka Modrić je najranije djetinjstvo proveo u staništu vukova i sve mlađe generacije nakon njega moraju biti ponosne na tu činjenicu", objasnio je svojedobno autor snimki Pavle Balenović.

Kuća je spaljena prve godine rata, tjedan dana prije Božića 1991., kada su četnici u divljačkom pohodu u njenoj blizini ubili Lukinog djeda i još šestero starijih ljudi. Kuća je i danas zgarište, ali Lukina popularnost, posebno nakon SP-a u Rusiji, pretvorila ju je u atrakciju jer su je po Velebitu tražili brojni svjetski mediji te navijači, koji su je znali okititi hrvatskim zastavama i šalovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije