TIN JEDVAJ

Učio od Totija, a bio je predodređen za novog Zajeca ili Beckenbauera

18.11.2018.
u 09:45

Iako sam bio profesionalni nogometaš, nikada ga nisam forsirao da ide mojim putem. sam je odlučivao... - kaže tata Zdenko

Kada smo jučer nazvali Zdenka Jedvaja, bivšeg igrača Zagreba, Rijeke, Veleža i Segeste, rekao nam je da je trenutačno najsretniji tata u Hrvatskoj. A kako i ne bi bio kad je njegov sin Tin Jedvaj s dva pogotka srušio moćnu Španjolsku u Maksimiru (3:2). 

– Još sam u šoku, naravno, pozitivnom. Nije normalno da lijevi bek zabije dva gola u tako važnoj utakmici, a još je i moj sin! Imao je puno pehova s ozljedama u posljednje dvije-tri godine, sada mu se sve vratilo, sav trud i sva odricanja. 

No, krenimo redom, od samog početka Tinove karijere.

– Ja sam bio profesionalni nogometaš, neki kažu i vrlo dobar, pa je i normalno da sam htio da Tin ide mojim putem. No, nikada ga nisam forsirao, uvijek sam mu govorio da prestane trenirati izgubi li želju... Još kao klinac stalno je uza se imao loptu i visio na igralištu u našem kvartu Ljubljanici. Nogomet je počeo trenirati sa sedam godina u NK Zagrebu, a već za godinu-dvije prešao je u Dinamo, klub koji mu je i danas najveća ljubav – počeo nam je priču stariji Jedvaj.

Doveo ga Rudi Völler

Za Dinamo je debitirao sa 17 godina, u prvih 11 promovirao ga je Krunoslav Jurčić.

– Početkom 2013. trebao je u Radnik iz Sesveta, ali su procijenili da nije dovoljno zreo za 2. HNL. Potom sam ga ja poveo na pripreme u Tursku i nakon 15 dana shvatio ne samo da je itekako dobar za 2. ligu nego da je dovoljno dobar i za 1. ligu, i to za prvih 11 Dinama. Oduševio me u te dvije-tri pripremne utakmice, stavljao sam ga na mjesto stopera, zadnjeg veznog i beka i na svima igrao je jako dobro – otkrio je tadašnji trener Dinama Krunoslav Jurčić.

A tu svoju polivalentnost Jedvaj pokazuje i danas.

– Ove sezone u Bayeru iz Leverkusena igrao je na poziciji stopera, lijevog i desnog beka i defenzivnog veznog. Tinova je prednost što može igrati na gotovo svim pozicijama. No, najdraža mu je ipak stoperska – kaže tata Jedvaj, koji je u ljeto 2013. zbog Tina cijelu obitelj preselio u Rim, nakon što je Roma za 6,5 milijuna eura od Dinama kupila još golobradog mladića.

Rimski div očito je rano shvatio Jedvajev potencijal, nije mu smetalo što je u tom trenutku Jedvaj odigrao samo 14 seniorskih utakmica. Roma mu je odmah dala petogodišnji ugovor i 800.000 eura godišnje plaće, a još golobradi mladić tada je svlačionicu dijelio s Tottijem, De Rossijem, Pjanićem...

– Neki su smatrali da je za momka od 17 godina to preran odlazak u inozemstvo, ali kada vas želi Roma, to nitko neće odbiti. Tin je uvijek bio zreo, znao sam da će se snaći u tom novom, velikom izazovu. Pomoglo mu je i to što smo zajedno s njim u Rim otišli i supruga Suzana, kći Tea i ja – kaže Jedvaj stariji.

U toj prvoj sezoni u Romi Tin je odigrao samo dvije utakmice za prvu momčad, počeli su i prvi problemi s ozljedama, a u ljeto 2014. prešao je u klub u kojem je i danas – Bayer iz Leverkusena. A na njegovu transferu inzistirao je legendarni Rudi Völler, sportski direktor Bayera.

Voli mali nogomet

– U Leverkusenu ga zaista cijene, bili su mu velika podrška i u trenucima kada je stalno bio ozlijeđen – kaže tata Jedvaj, koji je očito na sina prenio sportski gen.

Otkriva nam Zdenko mogući razlog što Tin zabija golove unatoč tome što igra u zadnjoj liniji.

– Uvijek je volio igrati mali nogomet, tamo je naučio tresti mreže.

Sigurni smo da će ih Tin tresti još mnogo puta, jer on je tip modernog braniča koji dolazi u završnicu.

Bivši nogometaš Dinama, Partizana i Lokomotive te dugogodišnji sportski novinar Miroslav Rede još prije pet godina rekao je da će Jedvaj biti novi Zajec. Te riječi potvrdio nam je i jučer.

– Kada sam početkom 2013. na derbiju u Poljudu gledao kako igra Jedvaj, i to u tek trećoj seniorskoj utakmici, rekao sam da je on tip igrača poput Beckenbauera i Zajeca. Već tada, sa 17 godina, sudjelovao je u tri faze igre, bio je stoper, vezni, te sudjelovao u samoj završnici. Priželjkivao sam da mu se karijera razvije u tom smjeru. Zasad nije potpuno, vjerojatno i zbog toga što su ga sputavale ozljede, no siguran sam da još nije kasno da postane novi Zajec ili Beckenbauer. On to ima u sebi, a unatoč sjajnoj igri na lijevom beku, Jedvaj u budućnosti treba igrati na mjestu stopera jer je na toj poziciji najbolji – smatra Rede.

Hvali ga i Krunoslav Jurčić:

– Ima iznimne tjelesne predispozicije, okretnost i brzinu, pa zbog toga može igrati jedan na jednoga na širokom prostoru. I to protiv najboljih igrača svijeta.

A najbolje od Tina tek ćemo vidjeti, samo da uspije izbjeći ozljede.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?