olimpijska obitelj

Ulični basket 3x3 na Olimpijskim igrama u Tokiju

11.06.2017.
u 10:00

 

Iznimno popularan i jedan od najurbanijih sportova na svijetu basket 3x3 ušao je u obitelj olimpijskih sportova. Takvu odluku donijeli su čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora na posljednjoj sjednici održanoj u švicarskom gradu Lausanne. Punih deset godina čelnici Međunarodne košarkaške organizacije (FIBA) borili su se za uključivanje basketa na Olimpijske igre. Odluka je napokon donesena i odlučeno je kako će basket 3x3 biti zastupljen na sljedećim Olimpijskim igrama koje će se 2020. godine održati u Tokiju.

Međunarodna košarkaška organizacija donijela je odluku po kojoj će se u francuskom gradu Nantes igrati Svjetsko prvenstvo u basketu 3x3 i takva natjecanja na svjetskoj razini igrat će se svake godine. Primanje 3x3 ulične košarke u olimpijsku obitelj zasigurno je priznanje svima koji se bave tim sportom i bit će još veći poticaj za njegovo daljnje jačanje. Odluka FIBA-e razveselit će urbana središta u kojima se godinama igraju turniri u uličnoj košarci i koji znaju okupiti mnoštvo ekipa. U Vitezu je nedavno završen međunarodni basket 3x3 turnir na kojem su prvo mjesto osvojili domaći hakleri iz sastava koji su nazvali Ecos Romari i za koji su nastupali Željko Palavra, Ranko Križanović, Marijo Blaškan i Adi Bambur. Osvojenim prvim mjesto izborili su nastup na jednom od najjačih turnira takve vrste u svijetu koji će se 30. lipnja i 1. srpnja igrati u hrvatskom gradu Lipiku. Lipik će ujedno biti i prvi veliki turnir na kojem će basket 3x3 i službeno biti predstavljen kao olimpijski sport. Uz to, na tom turniru, koji se zove “Cedevita Lipik 3x3 Challenger”, zasigurno će igrati i neki basketaši koji će zaigrati u Tokiju 2020. godine na Olimpijskim igrama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije