NEW ORLEANS

Umrla Lusia Harris, pionirka ženske košarke

19.01.2022.
u 09:37

Bivša košarkašica Lusia Harris, jedina žena koja je službeno izabrana na draftu u sjevernoameričkoj košarkaškoj ligi NBA, umrla je u utorak u svojoj rodnoj državi Mississippiju u 66. godini, objavila je njena obitelj.

"Neizmjerno smo žalosni jer moramo objaviti da je naš anđeo, naš matrijarh, naša sestra, naša majka, naša baka i osvajačica olimpijske medalje, kraljica košarke Lusia Harris, neočekivano umrla danas u  Mississippiju", navodi se u priopćenju obitelji koja nije međutim otkrila uzrok smrti.

Harris, o kojoj je nedavno snimljen dokumentarac, najviše je poznata po tome što ju je na draftu izabrala momčad Jazz koja je te 1977. igrala u New Orleansu.

Prije nje je Denise Long također na draftu izabrala jedna momčad - San Francisco Warriorsi 1969. - ali je liga poništila taj izbor.

Od tada je Harris službeno ostala prva i jedina žena koja je doživjela tu čast.

Međutim, ona nikada nije trenirala u kampu Jazza niti je zaigrala za momčad jer je ostala trudna.

Godinu dana prije toga, 1976., Harris je kao članica američke reprezentacije, zabila prve koševe na prvom olimpijskom ženskom košarkaškom turniru u povijesti. Ženska reprezentacija SAD-a se iz Montreala vratila sa srebrnom medaljom.

Sa sveučilištem Delta State je osvojila tri naslova prvakinja a kratko je igrala u ženskoj profesionalnoj košarkaškoj ligi od 1979. do 1980.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije