Dominacija plemića

Uprava + Jakirović + stožer + igrači = atomski Zrinjski

07.12.2021.
u 14:55

Nikada jedan klub u Premijer ligi BiH nije izgledao tako moćno kao Zrinjski ove jeseni

U Zrinjskom mogu zadovoljno trljati ruke. Stanka će za ovaj klub biti ugodna. Dok se igrači i struka već nekoliko dana nalaze na odmoru, zbrajaju se dojmovi uspjeha, do sada neviđenog na domaćim travnjacima. Postalo je pomalo dosadno ponavljati sve rekorde i uspjehe koje je Zrinjski napravio u jesenskom dijelu prvenstva, kada se sve pogleda s jednim odmakom, najbolji posao uoči ove sezone napravila je uprava koja je vjerovala stručnom stožeru predvođenim Sergejom Jakirovićem.

Rastjerali “uhljebe”

Pisali smo prošle sezone kako je Zrinjski u svojim redovima imao previše “nogometnih uhljeba” odnosno igrača koji su samo tijelom, ne i duhom bili prisutni u klubu koji je i te godine želio izići na europsku scenu. Jasno je već tada bilo - kada se svlačionica očisti od takvih “uhljeba”, da Zrinjski pod Jakirovićem može samo bolje, ali nitko nije imao pojma kako je stvorena momčad koja je ove jeseni za bh. prilike zaigrala atomski nogomet. Još sezonu prije vidjeli su se na nekim utakmicama obrisi modernog sustava igre, a najveća snaga Zrinjskog je danas upravo to što veliki broj igrača u momčadi može pratiti te zahtjeve. Ako momčadi ne nedostaju Bilbija, Jakovljević i Barišić, ona neće biti puno slabija. Spomenuti trojac, uz Ćorluku i Tičinovića, zapravo je onaj iskusni dio momčadi uz koji je Jakirovićeva momčad brzo stekla karakter pobjednika. Posebno vrijedi istaknuti mlade igrače poput Savića i Bašića koji su brzo iskoristili svoju priliku, njih su manje-više pratili svi ostali mlađi igrači. Ostatak kadra samo se uklopio u cijelu priču, kako se igrala koja utakmica, u pravi plan bi iskočio Bilbija i još netko...

Igra Nemanje Bilbije ove jeseni bila je nešto nevjerojatno. Dojam je kako Bilbija prelako ulazi u prilike, on ima tu nogometnu inteligenciju da je u napadu uvijek dovoljno blizu svojih čuvara i baš kada protivnik ima dojam kako ga dobro čuva, on mu se na trenutak sakrije iza leđa ili u pravom trenutku uđe ispred njega, pa uz svoju kvalitetu u realizaciji pravi razliku. Ipak, ono što je veći dobitak za ovu momčad jest njegov karakter i pristup utakmicama. Kada najbolji igrač lige na terenu pokaže takav profesionalizam i kada protiv svakog protivnika igra kao da mu je zadnja utakmica u karijeri, onda svi ostali, pa i nesvjesno, daju svoj maksimum. Zrinjski ove sezone nitko u Premijer ligi nije natrčao, nije razlog tomu samo odlična tjelesna forma, već prije svega samopouzdanje. Posebno je to bilo vidljivo na derbi utakmicama. Samo godinu ranije na takvim utakmicama plemići su redovito “padali”, a ove sezone su uzimali dušu protivniku...

- Dečkima svaka čast na svakom treningu i od prvog dana oni rade na zajedništvu i na dobroj atmosferi. Maksimalan pristup na svakom treningu, ali to se vidjelo i na terenu da je ovo jedna dobra skupina - kazao je nakon zadnje utakmice u prvenstvu trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

Upravo riječ “trening” je ono na čemu se temelji sva filozofija današnjeg Zrinjskog. Prošle sezone je taj trening izgledao loše, ali kada se svlačionica očistila i kada je u kadar došao niz igrača koji su prije svega karakterom odgovarali stručnom stožeru, rad na treningu podignut je nekoliko razina više.

- Ovakvu sezonu nisam mogao zamisliti. Svakako da sam došao u Zrinjski raditi maksimalno i profesionalno, ali smo mi prošlo proljeće imali peh i ostali smo bez Europe u jedan pogodak. Možda je bilo i dobro što se to dogodilo. Napravili smo totalni reset i riješili smo taj problem - dodao je trener plemića.

Ispit zrelosti na proljeće

Dakle, Zrinjski je danas jak zato što je uprava vjerovala u rad Jakirovića. Upravljački dio kluba je posao napravio uoči sezone kada je rastjerao veliki dio igrača koji su opterećivali blagajnu i svlačionicu. Mediji pišu kako je Jakirović “hit-trener”, a on to, zapravo, nije. U nogometnim krugovima se on davno dokazao kao stručnjak, bilo je samo pitanje s kim će i gdje napraviti rezultat. Zatim, Jakirović je uspio stvoriti stožer i skupinu igrača koja je bila iskrena prije svega prema treningu i koja se podredila sustavu igre. Kada se toj skupini igrača ukazala prilika, oni su pokazali kvalitetu i radnu etiku. Kada se na sve to doda velika želja za dokazivanjem, dobijete sastav koji je jesenski dio prvenstva završio s 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratitelja. Ipak, ovaj Zrinjski još ništa nije napravio, naslov prvaka je još daleko. Ako u mostarskom klubu ostanu svjesni toga, na proljeće mogu napraviti čuda. “Profa” i igrači ispit zrelosti trebali bi imati na proljeće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije