NAJSTARIJI I NAJMLAĐI STOPER

Vatreni ne gube kad igraju Lovren i Gvardiol, neka ih zapamti i Belgija

30.11.2022.
u 21:07

Kad je Joško imao dvije godine, Dejan je bio prešao u Dinamo. Dejanu je ovo treći SP, Jošku prvi. A usklađeni su, sinkronizirani i uigrani kao da su suigrači godinama.

Kako god da je Dalić odlučio, svakako je posebnost. Na primjer, u pripremi Svjetskoga prvenstva u Kataru činilo se da će Hrvatska imati najmlađi stoperski par u svim svojim dosadašnjim nastupima na toj smotri: 22-godišnjega Šutala i 20-godišnjega Gvardiola. Bio bi to možda i najmlađi obrambeni dvojac cijeloga turnira SP-a. No, Dalić se odlučio za Dejana Lovrena i Gvardiola i tako upario najstarijega i najmlađega hrvatskog obrambenoga igrača u povijesti SP-a.

Dejan Lovren rođen je 5. srpnja 1989., a Joško Gvardiol 23. siječnja 2002. godine. Razlika među njima je 13 godina. Kada je Joško rođen, Dejan je već igrao u pionirima Karlovca.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Kad je Joško imao dvije godine, Dejan je bio prešao u Dinamo. Dejanu je ovo treći SP, Jošku prvi. A usklađeni su, sinkronizirani i uigrani kao da su suigrači godinama. Zanimljivo, do početka SP-a u Kataru samo su dva puta zajedno igrali za Hrvatsku; protiv Rusije u Splitu i protiv Austrije u Beču. Evo, sada su četiri zajednička nastupa iza njih i u njima Hrvatska ima tri pobjede i neodlučeno.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Inače, najstariji hrvatski obrambeni igrač na popisu za SP bio je 35-godišnji Goran Jurić na turniru u Francuskoj 1998. godine, no on u pohodu na svjetsku broncu nije dobio minutažu. Zvonimir Soldo na SP-u 2002. godine imao je 34 godine i osam mjeseci, ali na tom turniru igrao je u veznom redu, dok su stoperi bili Živković, Tomas, R. Kovač, Šimunić i Šimić. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. nastupio je Vedran Ćorluka – imao je tada 32 godine i pet mjeseci.

Tako Dejan Lovren i Joško Gvardiol u Kataru na svoj način ispisuju povijest hrvatskog nogometa. I već smo ih zapamtili! Neka ih zapamte i Belgijci, posebno famozni Lukaku, za kojega je Lovren još 2009. godine, nakon sudara Dinamo – Anderlecht, izjavio: "Ako on ima 16 godina, ja imam 32.".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?