najtrofejniji košarkaški klub u bih

Za 46. rođendan prisjetili se uspjeha

06.04.2020.
u 10:10

Košarkaški klub Široki osnovan je prije 46 godina, točnije 5. travnja 1974. godine. Za jučerašnji rođendan stigla je pokoja čestitka na adresu kluba s Pecare koji je u proteklih 46 godina osvojio deset naslova prvaka Bosne i Hercegovine te devet puta osvajao i Kup BiH, pa tako postao najtrofejniji sportski kolektiv u BiH.

Nekadašnja Mladost

Svi naslovi koji se nalaze u klupskoj riznici osvojeni su nakon što je BiH postala međunarodno priznata država. Klub je do međunarodnog priznanja BiH uglavnom tavorio u regionalnim i nižim ligama, a nakon što je KK Mladost s početka devedesetih preimenovan u Široki, počeli su sjajni rezultati. Do prvog naslova prvaka BiH nije se dugo čekalo. Na prvom završnom turniru za prvaka Bosne i Hercegovine igranom u Čitluku 1998. godine Široki je postao prvak ostavivši iza sebe Bosnu i Slobodu. Prije početka zajedničkih natjecanja u Bosni i Hercegovini, Široki i Brotnjo dominirali su i osvajali naslove prvaka Herceg Bosne. Iz čitlučke dvorane urnebesno je počeo pohod momčadi s Pecare u najtrofejniju momčad u Bosni i Hercegovini, a izgradnjom velebne sportske dvorane na Pecari uspjesi su se povećavali. Široki je, osim Lige prvaka, igrao i u svim europskim natjecanjima, a na Pecari su gostovale brojne velike europske momčadi: Maccabi, Partizan, Crvena zvezda, Budućnost, Paok, Cibona, Olimpija... Na Pecari su igrali i brojni igrači koji su ili igrali ili još igraju u NBA ligi. Svoja košarkaška umijeća na Pecari su demonstrirali današnji aktivni NBA igrači, počevši od Bojana Bogdanovića, Nikole Vučevića, Bobana Narjanovića te umirovljeni Gordan Giriček, Nikola Peković.

Derbiji s Bosnom

Nekoliko sezona u BiH vodila se velika borba između Širokog i Bosne za mjesto broj jedan u bh. košarci. Široki je u pravilu bivao bolji, a Bosna je s vremenom postala drugoligaški i provincijski klub. Njezino mjesto preuzela je Igokea iz Laktaša koja pod patronatom Milorada Dodika u posljednjih šest godina najbolja je momčad u BiH. Uspješan niz Igokee prekinuo je Zrinjski prije dvije godine i Široki prošle sezone kad je osvojio 10. naslov prvaka BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?