Reprezentacija Bosne i Hercegovine

Za odlazak na SP dva susreta protiv Portugala

storyeditor/2024-05-06/rs.png
07.05.2024.
u 15:55

Prvu utakmicu rukometaši BiH igrat će u gostima u četvrtak, 9. svibnja, dok je uzvrat 12. svibnja u Tuzli, gdje se bh. reprezentativci i pripremaju

Prije ikakvih rezultata, prognoza i očekivanja, moglo bi se kazati da se muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine vraća na pravi put. Taj "pravi put" izbornik je iz domaće lige Damir Doborac koji zna igrače i prilike. Zna se, s obzirom na rad s mladima, ulaganja u ovaj sport i slično, da BiH nema predispozicija izuzev "tjelesnih", što bi rado naglasio Dragan Suton, mag čapljinskog rukometa, za neka velika postignuća, piše Večernji list BiH.

Ima ono što ima, a to je svakako dovoljno da od devet utakmica na posljednja tri Europska prvenstva izbori dvije-tri pobjede, a ne da izgubi svih devet.

Bivši izbornici neuspješni

Moramo još jednom naglasiti vrlo neuspješne izbornike iz Hrvatske, Ivicu Obrvana i Irfana Smajlagića, koji su angažirani na rukometnu slavu iz susjedne zemlje. Taj dvojac, žudeći za zaštitom svoje taštine, jednostavno je rasturio i ono što je bilo od bh. vrste. Prvi pozitivan potez Doborac povukao je vraćanjem u reprezentaciju Josipa Perića, srednjeg vanjskog, trenutačno igrača mađarske Tatabánye, i Dejana Malinovića, desnog vanjskog, koji igra za mađarski Balatonfüredi.

Za Ljubušaka Josipa Perića, mladića koji živi rukomet, smatramo da je nakon oproštaja Nikole Prce trebao biti vođa reprezentacije na parketu. On i Malinović, također nekadašnji igrač Izviđača, odustali su od reprezentacije u eri Obrvana, a Smajlagić ih nije ni zvao pa su tako, stjecajem okolnosti, već na početku svojih tridesetih godina postali "bivši".

Toliko o tome, a sada o protivniku bh. vrste u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati početkom 2025. godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Protivnik BiH u doigravanju je reprezentacija Portugala. Podatak da su Portugalci na posljednjem Europskom prvenstvu osvojili sedmo, a bh. vrsta posljednje, 24. mjesto, dovoljno govori o odnosu snaga. Međutim, to nije razlog za predaju, dapače, neuspjesi na posljednja tri Europska prvenstva trebaju biti poticaj da se Portugalce pokuša iznenaditi. Prva utakmica igrat će se u gostima u četvrtak, 9. svibnja, dok je uzvrat 12. svibnja u Tuzli, gdje bh. reprezentacija provodi kratke pripreme.

Za svoju prvu akciju na kormilu reprezentacije izbornik Damir Doborac odredio je sljedeće igrače: Benjamin Burić (Flensburg – Njemačka), Admir Ahmetašević (Winterthur – Švicarska), Harun Hodžić (Chambery – Francuska), Marko Majstorović (Krka – Slovenija), Adi Mehmedčehajić (Gračanica), Mirko Herceg (Csurgou – Mađarska), Luka Knežević (Sloboda), Nemanja Peštić (Partizan – Srbija), Dino Hamidović (Gračanica), Adnan Isaković (Gračanica), Mislav Grgić (Linz – Austrija), Nedim Hodžić (Borac), Marko Panić (Montpellier – Francuska), Dejan Malinović – Balatonfuredi – Mađarska), Pavle Petrović (Eurofarm Pelister – S. Makedonija), Luka Perić (Celje – Slovenija), Ibrahim Haseljić (Gorenje – Slovenija), Adin Faljić (Zagreb – Hrvatska), Senjamin Burić (Skjern – Danska) i Matej Ljubić (Izviđač).

Najistaknutiji igrači

Iz prvaka Izviđača iz Ljubuškog, čiji najistaknutiji igrači igraju u različitim izabranim vrstama Hrvatske, je Matej Ljubić, sin nekadašnjeg vratara Čapljine Koste Ljubića, dvojac koji se otisnuo u pečalbu – Josip Perić i Mirko Herceg te trojica igrača stasala među "skautima" - kapetan Benjamin Burić i njegov brat Senjamin Burić te Dejan Malinović. Gotovo jedna trećina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije