problematična situacija

Zenički teški problemi, sudac Gigović zaštićen kao medvjed

15.10.2020.
u 18:03

Reprezentacija BiH je završila ciklus igranja triju utakmica, što je pozornost nogometne javnosti malo skrenulo s domaćih zbivanja – prvenstvu u Premijer ligi, Kupu BiH i drugim događanjima. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dobio je pismo iz NS BiH s porukom koja se svodi na to da “reprezentacija BiH više neće igrati utakmice na Bilinu polju” zbog ponašanja zeničke publike, koja je na utakmici protiv Nizozemske 90 minuta vrijeđala predsjednika NS BiH Elvedina Begića i cijeli Savez, piše Večernji list BiH.

“Mučno je bilo svjedočiti uvredama i vulgarnostima koje zorno potvrđuju spoznaju da više nismo dobrodošli u Zenicu. Tjeraju nas, psuju, vrijeđaju, diraju nam obitelji i ljudsko dostojanstvo, a sve je pripremljeno rukom ‘dirigenta’, koji je dobro uvježbao svoj orkestar za ovu prigodu”, piše u pismu koje je uime NS-a BiH potpisao glavni tajnik Adnan Džemidžić, koji još dodaje: “Kako ćete objasniti građanima Zenice da je Savez, koji tjerate iz grada, uložio u investiciju na Crkvičkom brdu za kamp reprezentacije te u stadion Bilino polje, gdje igra i vaš Čelik, golemi novac”, piše Džemidžić.

Članovi IO-a u Poljskoj

Hm, dopis je u redu, navijači su uistinu prevršili svaku mjeru, samo je nejasno tko je Džemidžića ovlastio da uime Saveza piše žestoko priopćenje. Jer, većina članova Izvršnog odbora NS BiH je u Poljskoj, oni jednostavno nisu imali vrijeme sastati se, razboriti probleme iz Zenice i donijeti ovu odluku. Valjda je Džemidžić sam sebe ovlastio ili mu je mig dao predsjednik NS BiH Elvedin Begić, koji je nedavno od IO NS BiH izabran jednoglasno za doživotnoga počasnog predsjednika zbog “iznimnih zasluga za bh. nogomet”. I to bez spominjanja tih zasluga. Koje su zasluge, nitko živ ne zna, a vjerojatno nikad neće saznati. Na kraju Džemidžić proziva NK Čelik zbog dopisa Savezu da “prije ulaska na Bilino polje poimenično pobroji imena ljudi iz Saveza koji žele ući na stadion”. Između redova da se pročitati ljutnja upućena Čeliku “kojem je Savez uvijek pomagao, pa i dodjelom licencije 2018. kada rezultatski nije osigurao status premijerligaša”. Javio se i (sada niželigaš) Čelik, koji se našao “ponižen” zbog činjenice da je Džemidžić prigovor zbog ponašanja publike uputio gradonačelniku i Gradu, “koji su samo formalni vlasnici nekretnine Bilino polje, a koristi je reprezentacija BiH” (ta, Čelik je pravi vlasnik!).

“Konačno ste našli razlog koji odavno tražite – a to je da ne igrate u našem gradu”, sukus je poruke Savezu iz Čelika.

Ostali bez velikih prihoda

Neodlazak reprezentacije BiH na završnicu EP-a “bacio” je NS BiH u blato i ostavio bez velikih prihoda (9,250.000 eura). A Savez je taj novac unaprijed “pojeo”, tj. upao je u goleme dugove. Samo dug Poreznoj upravi iznosi 3,000.000 KM (neuplaćeni doprinosi za zaposlenike u NS BiH). Kako ga vratiti? “Najbolje je sklopiti ugovor o reprogramiranju”, ponudio je rješenje Vice Zeljković, budući predsjednik NS BiH. Rješenja se nađu i za teže slučajeve, kao u “slučaju Gigović”. On je sudio utakmicu Borac – Velež i debelo uprskao na štetu Veleža ili u korist Borca, kako hoćete. Izravno je utjecao na rezultat. Iz Veleža uzalud kukaju. Nije dobio 12 utakmica kazne, kao što je bilo prijedloga na Odboru. Dobio je samo 7,5 (jedva prolaznu) ocjenu pa ide na tzv. hlađenje. To znači da može suditi pionirima, kadetima itd. Koliko znam, sudit će i jedan derbi Prve lige Republike Srpske, a onda se, “kad se sve ohladi, opet vratiti i krojiti pravdu u Premijer ligi”, kaže nam jedan dobro upućeni “promatrač” i dodaje:

“Gigović je iz Gradiške, ali svi znamo da živi i radi u Banjoj Luci. Pa onda mora malo pomoći domaćinu”. Saznali smo “iz dobro obaviještenih izvora” da je Miro Hrkać, član Odbora za suce i suđenje NS BiH, tražio da se Gigović ne delegira za suca ove utakmice (što su inzistirali Hasanbegović, Valjić i Rebac). No, većina je odlučila da Gigović ipak sudi. Hrkać je zato ostao principijelan i kod glasovanja ostao suzdržan. Ma, ne može Gigoviću nitko pero obiti. Njega štiti Ognjen Valjić, a on je “bog i batina” u Savezu, kaže izvor.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije