sport u zhž-u

ZH županija može se pohvaliti rezultatima

03.01.2019.
u 16:00

Jedna od najmanjih županija u Federaciji BiH, Zapadnohercegovačka, diči se svojim poslijeratnim sportom. Prijeratnim baš i ne, jer ga gotovo i nije bilo.

Gradnja sportskih objekata

Uz uspjehe na sportskim borilištima, možemo istaknuti pravu eksploziju gradnje sportskih borilišta, stadiona, dvorana, malonogometnih i teniskih terena, sportskih centara... Do rata je u ZHŽ-u bilo malo klubova za čije se ime uopće čulo izvan županije, a njihovi rezultati rijetko su bili vrijedni spomena. Županija u svom sastavu ima Grad Široki Brijeg te tri općinska središta: Grude, Ljubuški i Posušje. Najpopularniji sport uvijek je bio nogomet. Jedno vrijeme sva su četiri središta imala dosta jake klubove, koji su se do 2000. godine s puno uspjeha natjecali u Prvoj ligi Herceg Bosne. Široki Brijeg (5) i Posušje (2) osvojili su sva hercegbosanska prvenstva, Ljubuški je imao uspjeha u Kupu, a Grude su se 2000. godine (uz Ljubuški, Posušje i Široki) plasirale u ligu koja se zvala “Premijer liga BiH”, iako je to ustvari bila Prva liga FBiH (srpski su se klubovi uključili tek u sezoni 2002./03). Paralelno s uspjesima u zajedničkoj Premijer ligi, u Posušju i Širokom Brijegu građeni su suvremeni stadioni, Ljubuški je “temelj” za moderni stadion imao još ranije, a solidni stadioni izgrađeni su u Drinovcima i Ljutom Docu. Nikle su i sportske dvorane u sve četiri općine. Danas je sve te dvorane teško i pobrojati jer uz one u vlasništvu općina i škola, izgrađene su i privatne dvorane. Vlasnici su ih namijenili rekreativcima u malom nogometu, privatnim nogometnih školama te tenisu, boćanju, košarci, rukometu, borilačkim sportovima itd. Uz nogomet, stasali su (ili se razvili već postojeći) klubovi u više ekipnih sportova. Široki Brijeg perjanica je nogometnog sporta u BiH, stalni je član “velike četvorice” (2X prvak BiH, 3X osvajač Kupa BiH i 15X igrao u Uefinim natjecanjima).

Naznake oporavka

I NK Posušje dugo je bio u vrhu, ali je, nažalost, ispao iz Premijer lige, kasnije i Prve lige FBiH. No, zadnje dvije sezone klub s Mokroga doca daje naznake oporavka i povratka na stare staze. To se, nažalost, ne može reći za Grude, koje “tavore” pri dnu Druge lige. Ljubuška Sloga ne samo što je “pala” nego se, loše vođena, potpuno srozala i ugasila. NK Drinovci u svojim je svijetlim danima letio visoko, čak je 2004. stigao u polufinale Kupa BiH. Drinovci se ipak nisu ugasili, jesen su završili kao vodeći u Međužupanijskoj ligi. Aktivirao se i ljubuški NK Bigeste i Rakitno, dok Ljuti Dolac (Blato) “radi” samo u mlađim uzrastima igrača. Jedno vrijeme djelovali su i NK Vir i NK Mladost, ali ti su klubovi ugašeni. Dugo je KK Široki bio vodeći klub u košarkaškom sportu u BiH, s 9 naslova prvaka i 9 osvojenih kupova, te dugi niz godina “marka” u regionalnoj ABA ligi... Onda je malo posustao, ali ima naznaka da će opet dospjeti u visine.

Ljubuški je grad rukometa, muškog i ženskog, ali posljednjih godina kod žena su “snaga” HŽRK Grude. HRK Izviđač šesterostruki je muški prvak BiH (dva puta osvajač Kupa), član regionalne SEHA rukometne lige, “proizvođač” velikih rukometaša – reprezentativaca...

Dominacija Gruđanki

Gruđanke su četverostruke prvakinje ženske rukometne Premijer lige BiH, dvostruke pobjednice Kupa, nepobjedive u prvenstvu (uskoro će proslaviti 100 utakmica bez poraza). Rukometašice Izviđača jednom su osvojile naslov i pet puta Kup BiH. Trenutačno je ljubuški rukomet u maloj krizi, ali ima naznaka da će uskoro iz njihova “inkubatora” stasati novi vrhunski rukometaši i rukometašice. Dva desetljeća boćari iz Gruda, Ljubuškog i Posušja “kupili” su sve naslove prvaka i osvajača Kupa. Širokobriješki strijelci na glinene golubove dugo su osvajali sve trofeje u BiH, strijelci “Alfe” nizali uspjehe u tom sportu... kao i šahisti ŠK Široki. Isto je i u nizu drugih sportova, osobito borilačkih, malom nogometu, atletici...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije