Danas se nastavlja nogometno prvenstvo u BiH. Nakon 22. kola Premijer lige, slijedi treći krug

Zrinjski juri Borčevih sedam bodova prednosti, a sedam klubova strahuje za ostanak u premijerligaškome društvu

storyeditor/2024-02-15/zrin.png
16.02.2024.
u 14:17

Borba za Europu bit će uzbudljiva u prvenstvu, ali i u Kupu, gdje je, uz sedam premijerligaša, "preživjelo" Jedinstvo iz Bihaća

Danas u 18 sati na Stadionu Milana Jelića u Modriči 19. kolom Premijer lige BiH službeno počinje proljetno nogometno prvenstvo, piše Večernji list BiH. Tamo će dobojska Sloga ugostiti Velež. Velež je u utorak u Vrapčićima izborio ulazak u četvrtfinale Kupa BiH svladavši Tuzla City (3:2). Dan poslije to je uspjelo i Slogi (1:0). Velež je prezimio na trećem mjestu na ljestvici s 33 boda, koliko ima i četvrto Sarajevo. Klub Dejana Klafurića završni dio priprema održao je u turskoj Antalyji, a tamo su boravili i Dobojlije trenera Vlade Jagodića. Sloga je prezimila na petom mjestu ljestvice (27 bodova) te je, kao i Velež, u prigodi izboriti Europu.

Izravni TV prijenosi

Oba kluba u UEFA-ina natjecanja mogu se izboriti i možebitnim osvajanjem Kupa BiH. Zbog tri žuta kartona za Slogu neće igrati bek Miloš Nikolić, dok Velež nema suspendiranih igrača. Susret izravno prenosi Arena TV, a glavni sudac je Haris Halkić (Sanski Most). U subotu su na programu Posušje – Zvijezda 09 na Mokrom docu (13 sati – Arena TV). Utakmicu će suditi Miloš Gigović (Gradiška). Ova utakmica imat će povijesnu važnost jer će prvi put jedan susret obilježiti VAR tehnologija.

Spomenimo da je predsjednik Nogometnoga saveza BiH "svečano" obećao pred medijima da će od sezone 2024./2025. na svim prvenstvenim susretima "raditi" VAR tehnologija. Posušje (20 bodova) jedan je od klubova koji su u tzv. opasnoj zoni, tj. prijeti mu ispadanje. Klub je cijelu jesen vodio trener Branko Karačić, no on je smijenjen nakon 18. kola, a trenersku palicu prihvatio je Denis Ćorić, koji je i ranije bio trener Posušja, te uveo klub iz Prve lige Federacije BiH u Premijer ligu.

A što tek reći za Zvijezdu 09? Momčad od 15. kola vodi Darko Milosavljević, koji je naslijedio Mihajla Jurasovića, ima samo 11 bodova i nalazi se u "prilično" izgubljenom položaju glede ostanka u ligi. Klupski čelnici ne misle tako pa je Zvijezda 09 zimus potpuno "renovirana". Više od 10 igrača napustilo je klub iz Etnosela Stanišići, a zamijenili su ga novi igrači. I jedni i drugi su iz Srbije. U klubu vjeruju kako Zvijezda još može izboriti spas... Tu "borbu" olakšao joj je Borac jer je Zvijezdu u srijedu izbacio iz Kupa BiH pa sad može sve snage usmjeriti na prvenstvo. Posušje je u Kupu prošlo Laktaše, a u četvrtfinalu ga čeka Sloga.

U Konjicu će u subotu (13 sati, Arena TV) domaći Igman ugostiti GOŠK. Na klupi Igmana neće biti Edisa Mulalića (tri žuta kartona), a u igri neće iz istih razloga biti Stefan Denković i Ivan Đorić. Spomenimo da se i Igman "riješio" Kupa nakon što je poražen protiv Sloge u Modriči (0:1). U GOŠK-u nitko ne nedostaje zbog kartona, ali Toni Karačić od prije nekoliko dana i ispadanja iz Kupa u Bihaću protiv Jedinstva (2:4 – 11 m) više nije trener Gabeljana. Naslijedio ga je Admir Adžem, bivši trener i igrač Željezničara. Za suca ovog susreta Sudačko povjerenstvo odredilo je Franu Jelića (Široki Brijeg). Na Grbavici će se u subotu igrati jedan od derbija kola.

I dok epitet derbija vrijedi više zbog prvaka Zrinjskog (38 bodova), za Željezničar (19 bodova), koji je u borbi za ostanak, epitet derbija "lijepimo" zbog stare slave. Susret se igra također u subotu u 16 sati na (mislimo) punoj Grbavici, uz izravni prijenos na Arena TV. Susret je najprije povjeren Sarajliji Irfanu Peljti, za kojeg bh. mediji redovito "lijepe" epitet "naš najbolji sudac". Nama je pak nejasno, mnogima će biti i sumnjivo, kako to Sarajlija Peljto može suditi Željezničaru.

Hm, nikad se još nije dogodilo da mostarskim klubovima sudi Mostarac, a Posušju i Širokom (recimo) Frano Jelić ili Antonio Bandić, a GOŠK-u Josip Martinović. Nije slučaj s Peljtom novina jer Borcu gotovo uvijek sude suci iz susjedstva, a protivnici Borca imaju niz primjedbi na te djelitelje pravde.

Ipak, djelitelj pravde na Grbavici neće biti prvotno određeni Peljto koji je, kako prenose mediji, Odboru za suđenje dostavio liječnički nalaz kojim je potvrđeno da je bolestan i da nije u mogućnosti suditi. NS BiH potom je za glavnog suca na Grbavici odredio Ermina Sivca iz Zenice, koji je trebao biti četvrti sudac na tom susretu.

Kad već spominjemo suce, recimo da su i oni imali zimske pripreme, predavanja i testiranja te seminar u Mostaru. Jedan sudac pao je na testovima jer nije mogao istrčati zadanu dionicu. On neće suditi dva prva kola, a do tada se valjda pripremi...

Predavači na seminaru bili su suci iz Srbije i Hrvatske te domaći: Elmir Pilav, Robert Zrilić, Hrvoje Turudić, Adnan Alispahić, Duško Vujičić, Miro Hrkać, Nedim Čović, Tarik Kečo... Uz suce, svoj seminar na Ilidži imali su opunomoćenici i kontrolori suđenja. E, vidjet ćemo hoće li se loše suđenje od jesenas popraviti.

Njegomirović i peti put

Dva preostala susreta igraju se u nedjelju. U Banjoj Luci vodeći će Borac (45 bodova) ugostiti Tuzla City (19 bodova). Tuzla će igrati bez Huse Karjaševića (tri žuta). Susret se igra u 17.30, uz izravni prijenos na Arena TV. Sudit će Aleksandar Njegomirović (Prnjavor). Zanimljivo, Njegomirović peti put (!) ove sezone sudi Borcu, od toga četvrti put u Banjoj Luci... Hm, možda slučajno! Borac je u Kupu BiH u srijedu svladao Zvijezdu 09 (2:0), a Tuzla City "riješio" se Kupa (2:3 u Mostaru kod Veleža).

Na Koševu Sarajevo (33 boda) je domaćin i favorit protiv Širokog Brijega (22) i igrat će bez Francisa Kyeremeha (tri žuta). Oba su kluba u srijedu izborila četvrtfinale Kupa i oba nakon udaraca s bijele točke. Sarajevo je na Tušnju svladalo Slobodu (1:1, 3:2), Široki u Olovu "prošao preko Stupčanice" (2:2, 6:2). Susret na Koševu igra se u 18 sati, uz izravni prijenos na Arena TV-u. Sudit će Sabrija Topalović iz Zenice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije