Osim Zrinjskog, ni jedan bh. klub nije ostao u UEFA-inim europskim natjecanjima

Zrinjski protiv Breidablika nema alibi, mora pokazati da ima bolju momčad

HŠK Zrinjski
HŠK Zrinjski
07.08.2023.
u 20:10

Mostarci imaju prigodu izboriti dugo željenu grupnu fazu nekog bh. natjecanja. Zrinjski je za vikend preskočio još jednu prvenstvenu utakmicu, fokus je samo na islandskom Breidabliku

Praktički, kolovoz je tek počeo, a, osim Zrinjskog, ni jedan drugi bh. klub nije ostao u UEFA-inim europskim natjecanjima. Realno, u nekim bi ranijim vremenima nakon ispadanja od Slovana svoj europski put završili i Mostarci, ali kao prvaci jedne zemlje, ali i na osnovi prolaska Urartua u 1. pretkolu Lige prvaka, Plemići imaju koju priliku više, piše Večernji list BiH.

Vrijedna prilika

Za Plemiće je to vrijedna prilika u svakom slučaju. Mostarci imaju prigodu izboriti dugo željenu grupnu fazu nekog bh. natjecanja. Zrinjski je za vikend preskočio još jednu prvenstvenu utakmicu, fokus je samo na islandskom Breidabliku. Malo koji klub u Europi ima takav luksuz preskakanja utakmica u domaćem prvenstvu dok igra one europske, a Zrinjskom je to u ovom trenutku od velikog značaja. Da Mostarci u trenutačnoj situaciji moraju igrati dvije utakmice tjedno, neki igrači Zrinjskog praktički bi se raspali. Jedan od velikih problema Zrinjskog u ovom trenutku jest taj što određeni broj nositelja igre iz prošle sezone, pa i neki novi igrači koji su sada standardni, još uvijek nije u optimalnoj formi. Neki od njih polako nadolaze u fizičkom smislu, ali u Europi za takvo nešto često nema vremena. Pošteda koju Zrinjski ima u domaćoj ligi zato je u ovom trenutku ključna jer da Zrinjski sada mora igrati na dvjema frontama, sigurno bi patila izvedba, forma, a vjerojatno bi se povećao i broj ozlijeđenih igrača, jer koliko god Zrinjski ima širinu za bh. prilike, to u nekom europskom smislu ne bi bilo dovoljno.

Zrinjski je i službeno proširio konkurenciju dovođenjem Filipa Bradarića. Nogometaš koji je 2018. godine u Rusiji s reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro stavio je svoj potpis na ugovor do kraja sezone 2024./2025. Nakon potpisa ugovora rekao je:

- Počinje nova stranica u mom životu i krećem maksimalno od prvog treninga. Želim zahvaliti svima u klubu koji su me ovako dočekali. Hvala na povjerenju što su mi dali da nakon stanke opet uđem u nogomet, koji je moja najveća strast u životu, tako da sam stvarno sretan, zadovoljan i pun motivacije - kazao je Bradarić.

Ljubitelji domaćeg nogometa trebali bi biti svjesni prilika u bh. nogometu. Igrač ovog renomea teško bi u normalnim okolnostima došao u Zrinjski. Prije svega, Zrinjski si igrače ove klase ne bi mogao financijski priuštiti. Bradarić je za vrijeme igranja u talijanskom Calgariju navodno zarađivao 600.000 eura na godišnjoj razini. Njegova godišnja plaća za vrijeme igranja u Al Ahliju vjerojatno je bila i veća... S druge strane, ovakvi igrači u bh. nogomet uglavnom dolaze kako bi oživili karijeru nakon igračke stagnacije, dolaze u BiH kada nemaju gdje drugdje ili se pak nastoje prilagoditi nogometu nakon neke neugodne ozljede. Takvo nešto upravo je slučaj s Bradarićem nakon što je u rujnu prošle godine raskinuo ugovor s Al Ahlijem na jednom malonogometnom turniru, gdje je doživio težak prijelom noge. Ovom će igraču trebati vremena i pitanje je hoće li i kada Zrinjski s njim dobiti išta. Ako se Bradarić uspije vratiti na svoju prijašnju razinu, Zrinjskom može samo pomoći, ali jasno je kako mostarski klub riskira dovođenjem ovog igrača. Bradarić tvrdi kako je, prije svega, jako motiviran.

- Stvarno sam jako motiviran i jedva čekam početi s treninzima, ali teško je govoriti kad ću doći na 100% posto. Ali čim sam došao u klub, rekao sam sebi: “To je to, sada počinje nova stranica u tvom životu i idemo se od prvog treninga staviti maksimalno” i nadam se da ću što prije doći do trenutka kada ću pričati na terenu, a ne u medijima - dodao je.

Popravljanje forme

Trenutačno navijači Zrinjskog mogu se samo nadati da oni igrači koji odmah mogu pomoći na terenu što prije poprave natjecateljsku formu, da igrači koji imaju manje ozljede, poput Bilbije, ulaze u bolji ritam. Zrinjski bi već protiv Breidablika trebao biti na nešto višoj razini. Više je razloga za to. Prvi je razlog što momčad sada malo drugačije trenira negoli je bio slučaj u uvodnim europskim utakmicama, kada nakon prvenstvene stanke nije bilo realno da igrači, prije svega, odmah budu fizički optimizirani. U ovom trenutku Zrinjski na tom planu bolje izgleda. Drugi razlog trebao bi biti taj što je Breidablik igrački slabiji protivnik od Urartua ili Slovana. Ova momčad po Transfermarktu vrijedi 2,64 milijuna eura, koliko u priliku vrijede i najslabiji bh. premijerligaši. Zrinjski po tom parametru vrijedi oko 4 puta više (9,5 milijuna eura). Slažemo se s tim kako bi protivnička momčad mogla biti neugodna za Plemiće, ali Zrinjski bi na svoj dobar dan trebao biti znatno bolji. Islanđani sigurno mogu biti neugodni, ali od njih ne treba praviti bauk. Zrinjski pred utakmice s Breidablikom nema albi. Mostarci imaju protivnika po mjeri kojeg moraju proći. Ako to ne učine, to će biti označeno kao neuspjeh.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije