Milorad Dodik

Spriječen pokušaj da RS bude ukinuta

dodik
VL FOTO
29.01.2012.
u 11:19

Dodik je za makedonski “Dnevnik” rekao da su europske integracije apsolutno opredjeljenje Republike Srpske, koja je sastavni dio Europe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nema svoje međunarodno priznanje u UN-u, ali da ima međunarodni subjektivitet, koji proizilazi iz Daytonskog mirovnog sporazuma. On je naglasio da je važno da je spriječen pokušaj da Republika Srpska bude ukinuta operacijama visokih predstavnika, koji krše prava iz Daytonskog sporazuma, te su na štetu Republike Srpske pokušali da naprave prekrajanja.

Dodik je za makedonski “Dnevnik” rekao da su evropske integracije apsolutno opredjeljenje Republike Srpske, koja je sastavni dio Evrope, ali da to ne smije da smeta suradnji s Rusijom i ostalima. Predsjednik Republike Srpske je rekao da je svjestan da i dalje postoji stereotip da je Republika Srpska “genocidna tvorevina”, ali da se to tokom vremena polako razbija. Govoreći o ekonomskoj situaciji, predsjednik Dodik je ocijenio da je Republika Srpska ekonomski samoodrživa, ali da ima problema, posebno u dijelu mirovinskog sistema.

“Od svih međunarodnih donacija nakon rata, oko četiri milijarde dolara otišlo je u Federaciju BiH, a mi smo dobili samo oko jednu milijardu i to za obnovu objekata, gdje je trebalo da Srbi vraćaju Bošnjake i Hrvate. Sve smo to preživjeli i danas imamo održive javne financije”, istaknuo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govoreći u Dnevniku. Govoreći o saradnji Republike Srpske i Srbije, Dodik je napomenuo da Banjaluka i Beograd sarađuju kao partneri i da Republika Srpska u Banjaluci i u Sarajevu promovira autentičnu politiku, ali i da voli Beograd više od Sarajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?