prosvjed u vukovaru

'Srbi se neće odreći svoga prava na ćirilicu'

vukovar (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/4
02.02.2013.
u 22:01

Srbi u ovom gradu shvaćaju da predstavnici ili pojedini pripadnici većinskog naroda, imaju drukčije mišljenje o ovoj problematici i poštuju to mišljenje, kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a

Srđan Milaković, predsjednik vukovarskog SDSS-a izjavio je za agenciju Srna povodom današnjeg skupa u Vukovaru kojim se od hrvatskih vlasti traži odgoda uvođenja ćirilice i dvojezičnosti u Vukovar, kako "uvođenje dvojezičnosti u gradu Vukovaru predstavlja pitanje vjerodostojnosti hrvatske države i institucija i zrelosti hrvatskog društva".

- Mi apsolutno ne pristajemo na nametanje kolektivne krivnja i da se to isključivo veže za 1991. - rekao je Milaković dodajući kako rješavanje ovog problema pitanje primjene i poštivanja propisa koje je donijela Hrvatska. Pojasnio je kako se ideja uvođenja ćirilice povezuje s ratnim događanjima iz 1991. "umjesto da bude shvaćena kao očuvanje identiteta pripadnika jedne zajednice, izuzetno brojne zajednice u Vukovaru, koja je na ovim prostorima nazočna i više od dva stoljeća".

Komentirajući današnji prosvjed u Vukovaru, Milaković je rekao da "Srbi u ovom gradu shvaćaju da predstavnici ili pojedini pripadnici većinskog naroda, imaju drukčije mišljenje o ovoj problematici i poštuju to mišljenje, ali se neće odreći svoga prava".

Na prosvjedu u Vukovaru u subotu se okupilo 20 tisuća građana iz cijele Hrvatske. – Nikad ćirilica u Vukovaru, osnovna je poruka s prosvjeda koji je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Okupljeni prosvjednici nosili su ratne odore i zastave brojnih braniteljskih postrojbi. Grad su preplavili transparenti Vukovar nikad neće biti Bukobap; Branili smo Vukovar, a ne Bukobap; Za Vukovar smo pali, političari nas izdali; Izdaja opet; Pobjeda u ratu poraz u miru... Svako spominjanje Vlade, premijera Milanovića, gradonačelnika Vukovara Željka Sabe i prava srpske nacionalne manjine bilo je popraćeno bučnim zvižducima prosvjednika.

>>Nakon skupa u Vukovaru pretukli sina pravoslavnog svećenika

>>VIDEO FOTO Protiv ćirilice: 'Branili smo Vukovar, a ne Bykobap!'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije