istraživanje

Srbi više ne doživljavaju Hrvate i Bošnjake kao neprijatelje

Prosvjed srpskih radikala za Ratka Mladića (1)
Reuters / Pixsell
20.06.2011.
u 10:15

Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, a nova na listi prijateljskih zemalja je Kina. Kao najveći neprijatelji označeni su Amerikanci i Albanci

Srbi Bošnjake i Hrvate više ne doživljavaju kao najveće neprijatelje, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, prenosi Blic.

Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, a nova na listi prijateljskih zemalja je Kina. Kao najveći neprijatelji označeni su Amerikanci i Albanci.

Zanimljivo je da epitet prijatelja po njima nije zaslužila nijedna druga članica Europske unije, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne spominju.

"Rusija i Grčka su aktivno ispoljavale podršku Srbiji u teškim situacijama koje su nas zadesile, kao, na primjer, tijekom bombardiranja. Zanimljivo da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina. Iako je zajednički nazivnik za sve tri države taj da nisu priznale Kosovo, pretpostavljam da je odabir Kine prje rezultat divljenja ekonomskom i vanjskopolitičkom jačanju ove zemlje i njezinom prerastanju u vodeću svjetsku silu" objasnila je Sonja Stojanović, direktorica Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?