beograd

Srbija ipak neće plaćati obranu Ratka Mladića

mladić (1)
Reuters/AFP
21.06.2011.
u 09:34

Uvjet da bi država pomogla haaškom optuženiku je da se on dragovoljno predao, a to znači kako Mladić ne može dobiti novac od države.

Tim za obranu Ratka Mladića namjerava zatražiti od Republike Srbije i Republike Srpske novac za financiranje obrane iako materijalnu pomoć mogu dobiti samo optuženici koji su se predali sami, a Mladić nije u toj kategoriji, piše beogradska Politika dodajući kako za sada nema procjena koliko će Mladićevi branitelji zatražiti novaca, a koliko je država spremna isplatiti.

Mladićev branitelj Miloš Šaljić kaže kako "nije riječ samo o plaćanju odvjetnika, jer će to najvećim dijelom financirati Haaški tribunal".
- Uz ta tri odvjetnika ide i tim koji treba pregledati vrlo opsežnu dokumentaciju i obaviti razgovore s velikim brojem svjedoka. Klubovi naših iseljenika i dalje zovu iz inozemstva i nude novac. U tijeku je postupak formiranja fonda za financiranje Mladićeve obrane - pojašnjava Šaljić.

Prema podacima iz Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom, podsjeća Politika, u 2010. svi haaški optuženici koji su ispunjavali uvjete za dobivanje financijske pomoći, njih 21, dobili su ukupno 19 milijuna dinara (190 000 eura). Uvjet da bi država pomogla haaškom optuženiku je da se on dragovoljno predao, a to znači kako Mladić ne može dobiti novac od države.

Haaški optuženici, prema srbijanskim zakonima, imaju pravo na naknadu dijela troškova boravka u pritvorskoj jedinici tribunala u iznosu od 200 eura mjesečno i na naknadu putnih troškova članovima uže obitelji za posjetu pritvorenika u Haagu svaka dva mjeseca pa im država plaća tri povratne avionske karte na realciji Beograd - Amsterdam i 250 eura džeparca po svakoj osobi.

Mediji u Srbiji, a posebice obitelji i branitelji haaških optuženika s neskrivenom zavišću ističu kako se Hrvatska puno korektnija i novčano izdašnija u obrani "svojih" haaških optuženika pa navode da je Hrvatska četvoricu branitelja Ivana Čermaka i Mladena Markača plaćala po 20.000 eura mjesečno, a za Gotovininu obranu država je isplatila 32 milijuna eura.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
19:43 22.06.2011.

triban njega i one trebinjce sto su pucali po dubrovniku na nozivotni zatvor... trebinjci pederi i pedofili iz diaspore redovno dolaze u dubrovnik da napadaju malu dicu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?