veliki posao

Srbija od Rusije kupuje najnovije lovce, radare i raketne sustave

\'Serbia\'s President Boris Tadic (R) welcomes Russia\'s Prime Minister Vladimir Putin during Putin\'s visit to Belgrade March 23, 2011.   REUTERS/Ivan Milutinovic (SERBIA - Tags: POLITICS)\'
Reuters/Pixsell
09.04.2011.
u 12:24

Špekulira se sa podacima da bi Srbija od Rusije kupila više komada poznatih ruskih aviona lovaca četvrte generacije Suhoj-30 i MIG 29M, ali i raketne sustave S-300 ili S-400 kao i nove radare.

Nedavna posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu mogla bi rezultirati velikom kupovinom naoružanja za Vojsku Srbije.

Prema pisanju beogradskih medija, koji prenose moskovski Glas Rusije, špekulira se sa podacima da bi Srbija od Rusije kupila više komada poznatih ruskih aviona lovaca četvrte generacije Suhoj-30 i MIG 29M, ali i raketne sustave S-300 ili S-400 kao i nove radare.

Posao se procjenjuje na više milijardi eura a sredstva bi bila osigurana novcima od ruskoga kredita koji se spominjao nakon nedavne Putinove posjete Beogradu. Ove informacije iz srpskog ministarstva obrane su demenatirali ali je ovo prvi put da su u javnost došli detalji o ovome velikom mogućem poslu.

- Srbija je još pretprošle godine uputila zahtjev vodećim svjetskim proizvođačima naoružanja da nam dostave svoje ponude. One su poslate i Rusiji, ali i zapadu, a odluka, koliko mi je poznato, još nije donijeta. Tako smo se i kod Pentagona raspitivali za F-16, u Kini za JF-17... Međutim, u opticaju su i drugi lovci, ali je novi momenat da je pomenut ruski kredit. Taj scenario je i najrealističniji, ali strateško vezivanje za jednog partnera nije uvijek i najbolje. Treba procjeniti svako sredstvo ponaosob, uraditi ozbiljnu stručnu ekspertizu, učiti na tuđim greškama i na kraju sve uskladiti sa političkim i ekonomskim aspektima. Ekonomski mir na kraju se uvek pokaže i kao najvažniji, rekao je za dnevni list Alo vojni analitičar Aleksandar Ristić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?