Hazarderska igra

Srbija ulazak u EU stavlja na kocku zbog Kosova

EU
Reuters/Pixsell
30.07.2010.
u 08:10

Javna je tajna da su Njemačka i Velika Britanija još proljetos razmatranje kandidature za članstvo Srbije u EU uuvjetovale ponašanjem Srbije prema Kosovu i u Ujedinjenim narodima.

BEOGRAD - Podnošenjem rezolucije u UN, bez konzultacija sa najvećim silama, Srbija ušla u novu, vrlo riskantnu etapu i svoju kandidaturu u EU stavila na kocku, piše danas beogradski Blic.

Na Srbiju je povećan pritisak za povlačenje nove rezolucije u UN, uz upozorenje kako neće moći očekivati europske integracije ako se nastavi inatiti. Javna je tajna da su Njemačka i Velika Britanija još proljetos razmatranje kandidature za članstvo Srbije u EU uuvjetovale ponašanjem Srbije prema Kosovu i u Ujedinjenim narodima.

Kako Blic neslužbeno doznaje u diplomatskim krugovima u Beogradu, potez Srbije da sama piše novu rezoluciju unatoč dogovoru od prije nekoliko dana u Bruxellesu gdje je praktički počelo pisanje rezolucije uz sudjelovanje članica EU-a i SAD-a, ocijenjen kao "uvrijedljiv", a odustajanje od dogovora izazvalo je, kažu diplomati, "gubitak povjerenja".

- Ako se Srbija ne vrati na konzultacije s EU oko rezolucije, najvjerojatnije će 22 ili u drugoj varijanti svih 27 zemalja EU podnijeti svoj tekst rezoluciju u UN-u - kaže ugledni diplomat koji je zamolio anonimnost.

Britanski veleposlanik u Beogradu Steven Wordsworth nije ostavio mjesta sumnji kako njegova zemlja doživljava potez Srbije i izjavio da ukoliko svaka strana nastavi odvojeno raditi na rezoluciji “možemo završiti na terenu konfrontacije". On je opovrgao postojanje albanske rezolucije koja je bila povod da Boegrad požuri sa predajom svog teksta.

I američko veleposlanstvo u Beogradu jučer je dostavilo svoje mišljenje Blicu povodom poteza Srbije: "Smatramo da je žalosno što se Srbija nije uključila u ozbiljne konzultacije prije podnošenja svoje rezoluciju sa ciljem da postigne konsenzus o tekstu koji bi mogle podržati sve zainteresirane strane", priopćeno je Blicu iz veleposlanstva SAD.

Kako je Srbija pogriješila drže i oporbeni zastupnici u Skupštini Srbije pa povlaće svoju potporu, a bivši veleposlanik Srbije u Parizu Predrag Simić smatra kako Srbija igra u UN "hazarderski".

- Šanse Srbije u UN su hazarderske jer riskira još veći poraz u UN, nego u Haagu. Mi ekonomski nismo spremni za dugoročan sukob sa najvećim silama i ne možemo sebi dopustiti konfliktne odnose s EU - upozorava Simić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:39 30.07.2010.

Prije 5 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije