Općina Grude

Središte urediti vraćanjem u funkciju nefunkcionalne imovine

Grude
11.02.2013.
u 11:09

Suradnja općine
s Vladom, ako do nje dođe, mogla bi donijeti obostrano zadovoljstvo

Općina Grude, kao i većina općina ZHŽ-a, proteklih godina muku muči s neprivatiziranim poduzećima i imovinom nad kojom nadležnost ima Zapadnohercegovačka županija. Iako bi financijsku korist županijama mogla donijeti privatizacija tih poduzeća i prodaja imovine, zasad se sve svodi samo na razgovore i planove. Agencija za privatizaciju radi sporo, stoga općine moraju početi uzimati stvari u svoje ruke da bi ishodile neko riješenje.

Pregovarati s Vladom ŽZH

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj svjestan je problema s ovim poduzećima i očekuje dogovor s Vladom ZHŽ-a kako bi imovina ovih poduzeća bila funkcionalna, na obostrano zadovoljstvo. - Nefunkcionalna imovina bivših državnih poduzeća koja nemaju nikakvih poslovnih aktivnosti, a iz koje kakvih razloga nisu prošla proces privatizacije, kao i nefunkcionalna imovina u državnom vlasništvu predstavljaju veliku prepreku u razvojnim planovima u prometnom i urbanističkom razvoju grada. Iako općinski načelnik nema nadležnosti, iskoristit ću svaki svoj autoritet da se ovi procesi pokrenu i da Vlada ZH županije tamo gdje nema kvalitetnih rješenja prenese prava na općinu - kaže nam Grizelj.

Plan uređenja

Od početka mandata grudski načelnik naglašava da mu je važan izgled središta Gruda, koje odavno ne izgleda dobro, upravo zahvaljujući zdanjima koja zjape prazna i koja mogu postati ozbiljna prijetnja građanima s obzirom da su godine učinile svoje, a bez radova na njima prijeti im i urušavanje. Načelnik Grizelj naglašava kako želi tim zdanjima vratiti stari sjaj i koristiti ih bilo za potrebe škole ili općinske uprave, a zgradu stare policije želi pretvoriti u suvremenu poslovno-stambenu zgradu. - Interes Općine se ogleda prije svega u stavljanju u funkciju skladišta Duhanske stanice s pripadajućim zemljištem. Budući da se radi o najužem središtu Gruda smatram da bi navedeni prostori trebali imati javnu namjenu. Moguće su različite opcije npr. prenamjena u školske prostorije i prostorije za općinsku upravu. Već duže vrijeme je prisutna ideja da se prostor između dva skladišta Duhanske stanice, kao i neizgrađeno zemljište iza skladišta, iskoristi za početak izgradnje gradske ulice koja bi trebala spojiti središte Gruda s prometnicom koja vodi za Posušje. Zgrada stare policijske postaje, je također predmet našega interesa gdje imamo želju dobiti jednu suvremenu poslovno-stambenu zgradu u kojoj bi imali i sadržaje, kao što su Gradska vijećnica i prostorije za kulturne institucije. Za realizaciju ovih projekata nam je potrebno razumijevanje i dobra suradnja s Vladom ŽZH.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša u ŽZH Ivan Topić vjeruje kako načelnik Gruda ima dobre namjere, ali ističe da se poduzeća nad kojima Vlada ima nadležnost mogu koristiti isključivo za rad uprave. Ističe da Vlada može dati u najam svoje objekte i na taj način puniti proračun, ali isključivo onaj županijski.

Posljednju riječ vezanu uz slučaj poduzeća i nefunkcionalne imovine trebao bi ipak imati predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, kojemu je zasigurno cilj napuniti županijsku blagajnu i riješiti godinama gomilane dugove. Možda je upravo prijedlog načelnika Gruda Ljube Grizelja najbolje riješenje jer osim što će postojati financijska korist, to je korak naprijed u uređenju općina u ZH županiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?