Azem Vllasi:

'Srpski kriminalci su u panici zbog odnosa Kosova i Srbije'

Kosovo
DPA/PIXSELL
22.09.2013.
u 14:27

Krijumčarili su, radili su što su htjeli. I sada je tome došao kraj, kaže Azem Vllasi, savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove

Azem Vllasi, savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove rekao je u razgovoru za Anadolu Agency kako posljednji slučajevi nasilja na sjeveru Kosova poput ubojstva pripadnika Eulexa kod Zvečana, ranjavanja njegovih kolega, te eksplozije na sjeveru Mitrovice, predstavljaju dokaz kako su "srpske kriminalne strukture na sjevernom dijelu Kosova u panici zbog normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kao i činjenice da će i tamo zavladati zakon" a "to područje je već 14 godina za te kriminalne strukture bilo pravi raj".

- Krijumčarili su, radili su što su htjeli. I sada je tome došao kraj. Tako da je to na neki način osveta strancima i kosovskim vlastima što žele normalizirati stanje na tom dijelu teritorija Kosova. Srbija je sada, očito, odbacila te kriminalne strukture, tako da se one na neki način i Srbiji osvećuju ovim terorističkim i kriminalnim činovima. Istovremeno, to stanje je posljedica. Sam Eulex i međunarodni činitelji nazočni na Kosovu i na sjevernom dijelu plaćaju ceh činjenice da su se dugo suzdržavali i na tom dijelu uspostaviti red i zakon. A uspostavljanje reda i zakona na tom dijelu teritorija Kosova je, ipak, u najvećoj mjeri ovisilo od međunarodnih činitelja, od Eulexa i Kfor-a - pojasnio je Vllasi dodajući kako je Beograd podupirao ove kriminalne strukture nadajući se da će naštetiti i sabotirati neovisnost Kosova ili barem odcijepiti sjeverni dio gdje su Srbi u većini.

- Sada kada su iz Beograda vidjeli da je to uzaludan posao i da se taj dio teritorija Kosova mora vratiti pod ustavni integritet Kosova, Srbija je u tom cilju prihvatila razgovore koji se posreduju iz Bruxellesa. Zato se srpski kriminalci sa sjevera i svete Srbiji. Sve je to sračunato na stvaranje napetosti ne bi li propali izbori na cijelom teritoriju Kosova koji su zakazani za 3. studeni. Hoće time zaplašiti i samo srpsko stanovništvo na tom dijelu Kosova, da se uzdrže od glasanja, da ne prihvate novo stanje gdje će se uspostaviti zakon i red. Produžavanje ovakvog stanja najviše odgovara upravo tim kriminalnim strukturama koje i izvode ovakve kriminalne i terorističke akte - kaže Vllasi. Drži kako je dobro da su u osudi najnovijeg nasilja "na istoj liniji" Kosovo, Srbija i međunarodna zajednica i ne vjeruje da je Beograd "naručio" ubojstvo pripadnika strane misije jer ne vjeruje da "politika Beograda može biti toliko dvolična da, na jednoj strani, vode pregovore o normalizaciji stanja i surađuju s Bruxellesom, a na drugoj strani, neki krugovi srpske politike naruče takve terorističke akte da bi držali napetu situaciju". Vllasi je podsjetio kako će se u postupku provedbe sporazuma dogovorenih u Bruxellesu i na sjever Kosova "prostirati kosovska vlast i preuzimati odgovornost za zavođenje reda i zakona, kao i na ostalim dijelovima Kosova".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije