Tradicija

Stari tradicionalni obrti u HNŽ-u imaju priliku za opstanak

Zanati
VL FOTO
21.05.2012.
u 11:02

Tri skupine obrta-rade u kontinuitetu, rade iz hobija i oni koji su zauvijek izgubljeni

Bosna i Hercegovina je kolijevka tradicionalnih, starih obrta, neki su manje, a neki više poznati, neki su već zaboravljeni, a neki još uvijek egzistiraju i donose ne samo zadovoljstvo, smanjenje stresa, nego i stanovitu zaradu. Hercegovačko-neretvanska županija tradicionalni je obrtnički kraj u BiH čiji su obrtnici - majstori i zanatlije od povijesti do današnjih dana svojim proizvodima opskrbljivali, kako lokalno stanovništvo županije, tako i stanovnike izvan nje. No, zbog sve veće globalizacije ti obrti počeli su padati u zaborav.

Na redu je povjerenstvo

- Naša prva zadaća je bila napraviti popis radnji i osoba koje se bave starim obrtima diljem naše županije. To smo uradili, čak smo tiskali i jednu brošuru. Sada je red na stručnom povjerenstvu, čija je zadaća napraviti specifikaciju, a potom izvršiti certifikaciju. Spomenutom certifikacijom želimo učiniti da, bez obzira na završenu školu, obrtnici će moći otvoriti radnju. Dovoljno je da uvjere povjerenstvo da znaju kvalitetno obavljati posao za djelatnost koju će obavljati - kaže Vlado Bevanda, predsjednik Obrtničke komore HNŽ-a. Osim certifikacije, Bevanda je najavio kako će učini sve kako bi ova djelatnost donosila korist i sitnim obrtnicima a punila bi i proračun općina, županije i države.

- Analizirajući stanje i uvjete pod kojim rade stari tradicionalni obrti, ne možemo biti nimalo zadovoljni. Naši obrtnici, iako rade kvalitetnu autohtonu robu, sve više uzmiču pred “najezdom” nekvalitetne robe s istoka. Imaju problem pri plasiranju robe na strano tržište. U obrtima uglavnom rade starije osobe, uglavnom jedna, te je promidžba, primjerice izlaganje na sajmovima, praktično nemoguće, jer radnja mora biti zatvorena. Još veći problem je u dobivanju povoljnih kredita a za dobivanje poticaja i ne mogu konkurirati jer nemaju više zaposlenih - tvrdi Bevanda.

Pomoći obrtnicima

Nakon što je Vlada FBiH donijela Zakon o obrtu, Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a pozdravilo je Zakon o poticajima kojim bi bili obuhvaćeni i stari tradicionalni obrti. Predložili su osnivanje udruge starih obrta na razini županije. U pregovoru su s bankama kako bi osigurali povoljne kredite, a govori se i o smanjenju najamnina za prostore. Nakon obilaska svih obrta u HNŽ-u, snimljeno je stanje i napravljen popis tradicionalnih starih obrta s nazivom zanimanja te zatečenim uvjetima i složenosti zanimanja.

Obrti se mogu svrstati u tri skupine. U prvu spadaju obrti koji rade u kontinuitetu (berberin, kamenoklesar, krojač, obućar, limar i sl.). U drugoj skupini su obrti koji su na granici hobija i obiteljske tradicije (mlinice, stupe, kovači...), a u trećoj su obrti koji su vjerojatno zauvijek izgubljeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?