Vukoja pojašnjava

Što znači... Debata

Debata
26.10.2012.
u 10:28

Debata je, prema rječnicima, pretresanje problema, rasprava, diskusija

Barack Obama dobio je treću odlučujuću debatu protiv svog potukandidata Mitta Romneya. Tradicionalno se u Sjedinjenim Američkim Državama upriliče debate između dvojice kandidata uoči američkih predsjedničkih izbora. Debata je, prema rječnicima, pretresanje problema, rasprava, diskusija. Postoje javna i parlamentarna debata koja zna podrazumijevati i izlaženje za govornicu. Na francuskom postoji riječ debat, a u njemačkom debbate. Debatirati znači sudjelovanje u debati, a debatni klub u pejorativnom značenju je skupina ljudi koja se sastaje da bi onako neobvezno raspravljali o svojim idejama bez njihovog provođenja u djelo.

Čitava bosanskohercegovačka politička pozornica pretvorila se u jedan golemi debatni klub. Na sve strane održavaju se umne i manje umne rasprave, pretresaju se prošlost i sadašnjost države dvaju entiteta i triju etniciteta, a znatno manje debatira se o budućnosti Bosne i Hercegovine. No, sve dok se država BiH ne uredi po ustavnoj logici i dobroj praksi višenacionalnih država, ispraznih debata bit će još i više. Nešto slično debatama uoči predsjedničkih izbora u Americi, na ovim prostorima u predizborne dane budu upriličena sučeljavanja. Sučele se protukandidati koji bi snagom argumenata trebali nadjačati jedan drugog. No, u BiH umjesto snage argumenata previše često odluče argumenti snage! I o tome bi se mogla povesti ozbiljna - debata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?